Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου: Δικαίωση μετά την έκθεση της Επ. Διοικήσεως προς την ΚΟΚ (Διάλογος)


Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου: Δικαίωση μετά την έκθεση της Επ. Διοικήσεως προς την ΚΟΚ

Διάλογος
24 Σεπτεμβρίου 2021

Δικαιωμένη νοιώθει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου μετά την δημοσίευση της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως & Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Α/Π 1872/2021) σχετικά με την εκπροσώπηση σωματείων καλαθοσφαίρισης σε τροχοκάθισμα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης, όπως καταγράφεται στην έκθεση, ανακύπτει δυσμενής διάκριση εις βάρος των Σωματείων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα τροχοκαθίσματος, αφού, εν αντιθέσει με τις διατάξεις εθνικής νομοθεσίας και διεθνούς Σύμβασης και συγκριτικά με τα υπόλοιπα Σωματεία (Α’ και Β’ Κατηγορίας Ανδρών και Γυναικών) που τελούν σε ίδια ή παρόμοια κατάσταση, δεν έχουν τα σωματεία ΑμεΑ, βάσει του Καταστατικού της ΚΟΚ, δικαίωμα να εκφέρουν άποψη σε σχέση με τον εκπρόσωπο τους στο ΔΣ ούτε να τον επιλέγουν τα ίδια, αφού αυτό γίνεται από την ΚΟΚ χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή τους.

Συνακόλουθα, τα Σωματεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα τροχοκαθίσματος δεν τυγχάνουν ισότιμης αντιμετώπισης από την ΚΟΚ και συντελείται δυσμενής διάκριση εις βάρους τους λόγω της περιθωριοποίησης τους, όπως αναφέρει, κατά τη λήψη αποφάσεων που τα αφορούν άμεσα και «την στέρηση του δικαιώματος να επιλέγουν τα ίδια το πρόσωπο που θα τα εκπροσωπεί και θα μετέχει στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται μ’ αυτά».

«Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως επιβεβαιώνει ότι δικαιολογημένα ζητήσαμε την ανάκληση της απόφασης τους για τον ορισμό εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. και λανθασμένα αλλά και με προκλητικό ύφος ο Πρόεδρος της ΚΟΚ είχε απαντήσει ότι το Δ.Σ. δεν υποχρεούται να ακολουθήσει οδηγία ή υποδείξεις από κανέναν. Δυστυχώς δεν άκουσαν την καλόπιστη και ορθά τεκμηριωμένη θέση μας να αποκαταστήσουν τον σεβασμό που οφείλουν να επιδεικνύουν προς τους αθλητές με αναπηρίες και τα σωματεία τους αλλά και προς τον αθλητισμό γενικά. Το θέμα που διαπιστώνεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και αγγίζει και τον ΚΟΑ ο οποίος δεν έχουμε δει να κάνει οποιεσδήποτε ενέργειες το προηγούμενο διάστημα ο οποίος καλείται στο σημείο 15 να λάβει μέτρα προς όλες τις ομοσπονδίες», αναφέρεται.

Όπως αναφέρεται, το πρόβλημα που δημιούργησε η ΚΟΚ αφορά σεβασμό και εφαρμογή βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στον τομέα του αθλητισμού.

«Όσες διοικήσεις αδυνατούν να κατανοήσουν την υποχρέωση τους να αποφασίζουν και να λειτουργούν σωστά δεν έχουν θέση στον τομέα του αθλητισμού. Αναμένουμε τις απαραίτητες αποφάσεις και ενέργειες τόσο από την ΚΟΚ αλλά και από τον ΚΟΑ για να σώσουν την αξιοπρέπεια του αθλητισμού! Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές στον τομέα του αθλητισμού εν έτη 2021», προστίθεται.

Η Οργάνωση αναφέρεται τέλος ότι η δικαίωση που νοιώθουν δεν τους χαροποιεί γιατί είναι επιβεβαίωση της διαπίστωσης για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και μεταχείρισή τους με έλλειψη σεβασμού.