Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Κάθαρση και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών (Φιλελεύθερος)


Κάθαρση και ανασυγκρότηση των υπηρεσιών

Φιλελεύθερος
21 Απριλίου 2021

ΠΟΙΝΙΚΕΣ διώξεις εναντίον 12 ατόμων αποφάσισε να ασκήσει ο Γενικός Εισαγγελέας, για την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Στυλιανού, που επισυνέβη τον Σεπτέμβριο του 2019. Το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Μόδεστου Πογιατζή και Ανδρέα Ανδρέουήταν έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, λόγω του όγκου του υλικού, χρειάστηκαν τεσσερισήμισιμήνες από τηνομάδα νομικών λειτουργών, υπό τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, για να μελετηθούν όλες οι πτυχές και να υπάρξει κατάληξη και απόφαση για ποινικές διώξεις. Όπως συναφώς αναφέρθηκε, το πόρισμα των ποινικών ανακριτών ήτανπολυσέλιδο, με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό που αριθμούσε9 box files και αρκετούς υπηρεσιακούς φακέλους. Η υπόθεση πλέον προχωρά προς τη Δικαιοσύνη, που καλείται να αποφανθεί για όσους φέρουν ευθύνες για το θάνατο του Στυλιανού. Ενός παιδιού, που βίωνε από τη νηπιακή του ηλικία τα πάνδεινα. Ενός παιδιού που υπέφερε, καταπιεζόταν και προσπαθούσε να επιβιώσει σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους.

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο Στυλιανός έφυγε από τη ζωή παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του βρισκόταν υπό τη φροντίδα των αρμοδίων υπηρεσιών. Και παρόλο που γνώριζαν την κατάσταση με τα απανωτά επεισόδια που υπήρξαν, δεν φαίνεται να έπραξαν οτιδήποτε για να προλάβουν το μοιραίο. Βαρύτατες ήταν οι ευθύνες για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και την Αστυνομία που επέρριπτε σε πόρισμά της η Επίτροπος Διοίκησης, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, για το θέμα. Πόρισμα, το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα για έναρξη ποινικής ανάκρισης που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά να ξεκαθαρίσουν τα πάντα ενώπιον του Δικαστηρίου. Μια ζωή έφυγε και υπάρχουν ευθύνες. Κι αυτές οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για κανένα. Χρειάζεται κάθαρση και αναδιάρθρωση των αρμοδίων υπηρεσιών. Όλα αυτά, βεβαίως, τα ακούμε και τα ξανακούμε για χρόνια. Κυρίως μετά από ένα τραγικό γεγονός, οι εξαγγελίες και δημόσιες τοποθετήσεις πυκνώνουν και δίνονται υποσχέσεις. Στην πράξη τι γίνεται; Είχαμε πρόσφατα -τον περασμένο Φεβρουάριο- τη διπλή δολοφονία στους Εργάτες. Πατέρας σκότωσε τη σύζυγο και τον γιο του. Και στην περίπτωση αυτή η οικογένεια παρακολουθείτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πώς είχε αξιολογηθεί η κατάσταση του πατέρα και τι έγινε για να αποτραπεί το φονικό; Αυτό είναι ένα θέμα, που θα αξιολογηθεί -εκ των υστέρων- δυστυχώς. Αλλά το ζητούμενο είναι πότε το κράτος θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

Η ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ υπόθεση του θανάτου του Στυλιανού θα βρεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Δώδεκα άτομα θα δικαστούν για τις ευθύνες. Κάποιες από αυτές, λόγω των ενεργειών, παραλείψεων, οδήγησαν στο τραγικό τέλος του παιδιού. Όποιος ευθύνεται θα πρέπει να τιμωρηθεί. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του κράτους, που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά για να μπορούν να λειτουργούν σωστά, αποτρεπτικά και να βοηθούν ανθρώπους και οικογένειες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι, λένε, πολλές οι υποθέσεις, που θα πρέπει να παρακολουθούνται καθημερινώς και δεν προλαβαίνουν. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και να ενισχυθούν με εξειδικευμένο προσωπικό.