Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Επ. Διοικήσεως: Τα φαινόμενα ρατσισμού πρέπει να ξεριζωθούν (Συνέντευξη Alphanews)


Επ. Διοικήσεως: Τα φαινόμενα ρατσισμού πρέπει να ξεριζωθούν
Alphanews
21 Μαρτίου 2021
Tα ρατσιστικά περιστατικά δεν αφορούν μόνο μια άσχημη συμπεριφορά ή τη διακριτική μεταχείριση, αλλά ενθαρρύνουν τη ρητορική μίσους προς συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων, δηλώνει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Σε συνέντευξή της στο AlphaNews.Live με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού στέλνει το δικό της μήνυμα, σημειώνοντας ότι το Γραφείο της συμμετέχει στον αγώνα για να απαλειφθεί ο ρατσισμός και η προκατάληψη εναντίoν ατόμων.

Μας μίλησε για τις εκστρατείες που διεξάγονται στα σχολεία και τις εκπαιδεύσεις σε αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, για τους αριθμούς των παραπόνων την τελευταία τετραετία, αλλά και για τους παράγοντες που εμποδίζουν τα θύματα να προβούν σε καταγγελία.

Αποκάλυψε επίσης πως αρχίζει μια διυπηρεσιακή συνεργασία με τον ΟΑΣΕ για τα εγκλήματα μίσους, τα οποία όπως ανέφερε, προέρχονται και είναι το αποτέλεσμα της έχθρας, της ρητορικής μίσους αλλά και τα κατάλοιπα του ρατσισμού που "ζουν" ανάμεσα στις κοινωνίες.
Ποιο είναι το μήνυμά σας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού;.

"21 Μαρτίου, μια ημερομηνία σταθμός καθώς καθιερώθηκε το 1966 από τα ΗΕ και βλέπουμε ότι βλέπουμε ότι από τότε μέχρι σήμερα ο αγώνας είναι συνεχής για την καταπολέμηση του ρατσισμού, προς πάσα κατεύθυνση. Είτε αυτή είναι φυλετική, είτε είναι ρατσισμός λόγω διαφορετικότητας, είτε ευάλωτων ομάδων. Δική μας αρμοδιότητα και εντολή είναι να είμαστε παρόντες σε αυτό τον αγώνα και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ώστε εάν δεν μπορεί να απαλειφθεί εντελώς να μειωθεί αρκετά αυτός ο ρατσισμός και η προκατάληψη εναντίον ατόμων ".

Πως θα εξαληφθούν τα φαινόμενα ρατσισμού;

"Mέσα από τις δικές μας αρμοδιότητες. Υπάρχουν εκστρατείες οι οποίες συμβάλουν στην καταπολέμηση του ρατσιστικού φαινομένου. Το γραφείο μου διεξάγει διαλέξεις στην αστυνομική ακαδημία ενώ προβαίνει σε εκπαιδεύσεις και στους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής αλλά και σε χώρους όπου υπάρχουν κρατούμενοι ώστε να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια αυτών των ατόμων και να μην υπόκεινται σε οποιδήποτε διάκριση. Περαιτέρω κάνουμε εκστρατείες στα σχολεία γιατί οι ρίζες είναι βαθιές και πρέπει να τις ξεριζώσουμε από νωρίς και να συνδράμουμε σε αυτή τη μορφή παιδείας από νεαρές ηλικίες".

Πόσα παράπονα δέχθηκε το γραφείο σας και τι αφορούσαν κυρίως;

"Μπορώ να σας πως για την τελευταία τετραετία. Από το 2017 μέχρι το 2021 έχουμε λάβει γύρω στα 29 παράπονα που αφορούσαν ισχυρισμό για διάκριση λόγω εθνικής καταγωγής, δέκα παράπονα για εθνοτική καταγωγή, δεκατέσσερα αφορούσαν σεξουαλικού προσανατολισμού, έξι για διάκριση λόγω θρησκείας και γλώσσας ένα παράπονο. Φυσικά τα ποιο πολλά παράπονα είναι για διάκριση λόγω αναπηρίας στις οποίες προβαίνουμε πολύ συχνά σε υποβολή σχετικών εκθέσεων ώστε να υπάρχει άρση αυτής της αδικίας που υφίστανται αυτά τα άτομα".

Παρατηρείται αυξητική τάση στις καταγγελίες;

"Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει αυξητική τάση εκτός από τα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία. Τα άλλα όσον αφορά στις φυλετικές διακρίσεις, σε τέσσερα χρόνια είχαμε 29 παράπονα, λόγω εθνικής καταγωγής. Είναι σταθερή η τάση ίσως όμως να μην υπάρχουν οι απαραίτητες καταγγελίες, γιατί τα άτομα που υπόκεινται σε τέτοιου είδους διάκριση λόγω της φυλής τους να μην γνωρίζουν ακόμη σε ποιούς θεσμούς να καταγγείλουν αυτές τις συμπεριφορές ή να υπάρχει ο φόβος, η προκατάληψη του στιγματισμού τους, είτε νιώθουν αδύναμοι να προβούν σε τέτοιου είδους καταγγελίες. Για αυτό λέω μπορεί ο αριθμός 29 να μην είναι τόσο αντιπροσωπευτικός".

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες που θέλουν να προβούν σε καταγγελία;

"Tέτοιου είδους περιστατικά, σαφώς μπορούν να τα καταγγείλουν στην Αστυνομία αλλά πρωτίστως στο Γραφείο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί είναι το κατεξοχήν γραφείο που έχει την αρμοδιότητα να δρα και ως φορέας ισότητας καταπολέμησης των διακρίσεων, μια αρμοδιότητα που δόθηκε στην Επίτροπο το 2004. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι κάτω από αυτή την αρμοδιότητα, εάν εξετάσουμε το παράπονο και φαίνεται ότι είναι βάσιμο τότε με την υποβολή της έκθεσης τότε μπορεί να επιβληθεί η σχετική σύσταση αλλά και πρόστιμο σε αυτό που φαίνεται ότι παραβαίνει τη νομοθεσία και προβαίνει σε διακριτική συμπεριφορά. Ενθαρρύνουμε οποιδήποτε πρόσωπο ότι υπέστη διακριτική μεταχείριση να υποβάλει παράπονο στο γραφείο μας, όπου μπορούμε να το εξετάσουμε και να προβούμε στις σχετικές συστάσεις προς τον εν δυνάμει θύτη".

Εκτός από τον στιγματισμό, τι είναι αυτό που φοβίζει κάποιον να προβεί σε καταγγελία;

"Αν είναι στο χώρο εργασίας μπορεί να φοβάται τον εργοδότη του. Αλλά συνήθως βλέπουμε κάποια διάκριση που μπορεί να λαμβάνουν στην παροχή υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει ο φόβος αλλά η επαρκής ενημέρωση για το που μπορούν να αποταθούν. Πρέπει να γίνονται αυτές οι αναφορές για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές και μόνο μέσα από τις σχετικές καταγγελίες και να έρχονται αυτά τα περιστατικά στην επιφάνεια θα μπορέσουμε να προβούμε στην εξάλειψη".

Η Επίτροπος Διοικήσεως, επεσήμανε ότι τα ρατσιστικά περιστατικά δεν αφορούν μόνο μια άσχημη συμπεριφορά ή διακριτική μεταχείριση, αλλά αφορούν και ενθαρρύνουν τη ρητορική μίσους προς συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων,

"Η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στο ακραίο αποτέλεσμα του εγκλήματος, τα hate crimes. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι, αύριο 22 Μαρτίου, αρχίζουμε μια συνεργασία με τον ΟΑΣΕ και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια διυπηρεσιακή συνεργασία με την οποία θα ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά, με τα εγκλήματα μίσους τα οποία προέρχονται και είναι το αποτέλεσμα της έχθρας, της ρητορικής μίσους και αυτού του κατάλοιπου ρατσισμού που υπάρχει μέσα στις κοινωνίες. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ μαζί με το γραφείο μας και το γεγονός ότι θα φέρει μαζί και άλλες αρμόδιες αρχές στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Αστυνομία και θα γίνουν εκπαιδεύσεις των σχετικών λειτουργών για να αναγνωρίσουν αυτά τα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από οποιοδήποτε επεισόδιο".