Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Μ. Λοττίδου: Η αλλαγή αντίληψης θα μας οδηγήσει στην αποτροπή (Συνέντευξη στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος»)


Μ. Λοττίδου: Η αλλαγή αντίληψης θα μας οδηγήσει στην αποτροπή

Η καταπολέμηση κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, αντιμετωπίζοντάς την ως διάκριση και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μας οδηγήσει στην αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον, γι’ αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων μας επισημαίνει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Σε γενικότερο επίπεδο, αναφέρει, είχαν εξετάσει κάποια προβλήματα μέσα από παράπονα, που υποβλήθηκαν στο Γραφείο της, σε σχέση με ελλιπή ή και καθόλου διερεύνηση ή απουσία λήψης καταθέσεων από γυναίκες που ισχυρίζονταν ότι ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η έρευνα που ξεκίνησε για την Αστυνομία, εξηγεί, θα οδηγήσει σε εισηγήσεις βελτίωσης και η έκθεσή της θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους συγγενείς των θυμάτων ως προς τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια.

-Ποιες σκέψεις κυριαρχούν με τα όσα ζούμε τις τελευταίες βδομάδες με τις στυγερές δολοφονίες;

-Μετά τα πρώτα συγκλονιστικά συναισθήματα θλίψης, οργής, αλλά και φόβου, που κατέκλυσαν ολόκληρη την κοινωνία, προβάλλει εκκωφαντικά ένα επίμονο γιατί, το οποίο στέκει απέναντί μας, και απαιτεί εξηγήσεις από τον καθένα μας. Ως μέλη του κοινωνικού ιστού μπορεί να μην είμαστε ο αυτόχειρας, αλλά όλοι μας με εφαλτήριο το πεδίο της δράσης μας, είτε με την ανοχή μας είτε με την αδιαφορία μας, είτε με την έλλειψη παιδείας και τη συντήρηση των στερεοτύπων, συμβάλαμε και οδηγήσαμε στον τραυματισμό του. Όσο μεμονωμένο περιστατικό και αν φαίνεται, η ανεξίτηλη σφραγίδα του είναι ικανή να τραυματίσει θανάσιμα ολόκληρο το σώμα της κοινωνίας.

-Ακούστηκαν διάφορες απόψεις για την ψυχοσύνθεση του υπόπτου.

-Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίζεται ότι τα θύματα ήταν γυναίκες και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντίληψη της κοινωνίας της οποίας είμαστε μέρος. Το γεγονός της επιλογής του φύλου των θυμάτων του φανερώνει και την αντίληψη που είχε γι’ αυτές ως υποδεέστερα πρόσωπα τόσο σε σχέση με το φύλο τους όσο και με την καταγωγή τους, ώστε με ευκολία να προβαίνει χωρίς δισταγμό στις αποτρόπαιες πράξεις του. Μια αντίληψη βαθιά ριζωμένη σε όλες τις κοινωνίες. Αντίληψη, που πηγάζει από την ιστορικά άνιση σχέση δυνάμεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα στρέφεται εναντίον γυναικών, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι αποτέλεσε συνάμα και εκδήλωση βίας κατά των θυμάτων που σχετίζεται άμεσα με το φύλο τους. Πρωταρχικό κίνητρο του υπόπτου αποτέλεσε το γεγονός και μόνο ότι ήταν γυναίκες και τέτοια βίαιη συμπεριφορά εναντίον των γυναικών χαρακτηρίστηκε από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως διάκριση και συμπεριφορά που σχετίζεται άμεσα με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Δεν αποτελεί μόνο έγκλημα αφαίρεσης της ζωής των συνανθρώπων μας;

-Είναι ταυτόχρονα και έγκλημα που στέφεται ευθέως κατά των γυναικών. Καταπολεμώντας και τιμωρώντας κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, αντιμετωπίζοντάς την ως διάκριση και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάλλουμε στην αλλαγή των πεπαλαιωμένων αντιλήψεων, που θέλουν τις γυναίκες να είναι κατώτερες και εύκολος στόχος για κάθε μορφή κακοποίησης. Η αλλαγή στην αντίληψη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στην αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον, γι’ αυτό χρειάζεται τη συμβολή όλων μας.

-Είχατε εντοπίσει τα προβλήματα που διαφάνηκαν στην Αστυνομία;

-Στην παρούσα φάση σε σχέση με τη διερεύνηση των καταγγελιών για την εξαφάνιση των θυμάτων, μπορούμε να κάνουμε αναφορά για παραλείψεις, όπως αυτές αναφέρθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά και από φίλους και γνωστούς των θυμάτων, χωρίς να γνωρίζουμε το μέγεθος της ευθύνης και την έκταση που μπορεί να καταλογιστεί στην Αστυνομία. Χρειάζεται διερεύνηση, γι’ αυτό και στάλθηκαν και από μέρους μου συγκεκριμένα ερωτήματα με σκοπό να διαλευκανθούν τα ζητήματα που εγείρονται σε σχέση με τις ενέργειες, παραλείψεις, αλλά και τις ελλείψεις της αστυνομικής δύναμης όσον αφορά τα αποτρόπαια εγκλήματα που ομολόγησε ο ύποπτος. Σε γενικότερο επίπεδο είχαμε εξετάσει κάποια προβλήματα μέσα από παράπονα, που υποβλήθηκαν στο Γραφείο μου, σε σχέση με ελλιπή ή και καθόλου διερεύνηση ή την απουσία λήψης καταθέσεων από γυναίκες που ισχυρίζονταν ότι ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

-Σε τι θα ωφελήσει η δική σας έρευνα;

-Στην περίπτωση που η δική μας έρευνα καταλήξει σε ευρήματα και διαπιστώσεις ως προς ελλείψεις και παραλείψεις της Αστυνομίας σε σχέση με τη διερεύνηση των καταγγελιών, οι οποίες σχετίζονται με την εξαφάνιση των θυμάτων, αυτό θα οδηγήσει αφενός σε εισηγήσεις βελτίωσης και αφετέρου η έκθεση θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τους συγγενείς των θυμάτων ως προς τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια, καθότι τέτοιου είδους παραλείψεις σχετίζονται με την παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, όπως έχει αποκρυσταλλωθεί από τη νομολογία του ΕΔΔΑ.

-Η καταπολέμηση του ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων φαίνεται ότι είναι στα λόγια και όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα ξεχαστούν;

-Δεν θα ήθελα να είμαι ισοπεδωτική και να πω ότι παραμένει μόνο στα λόγια η καταδίκη τέτοιων φαινομένων, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που πραγματικά μάχονται κατά των διακρίσεων, χωρίς ίδιον όφελος ή άλλες σκοπιμότητες. Θα έλεγα, ωστόσο, πως όταν τα φώτα θα σβήσουν δεν θα ακούγονται όσο πρέπει οι διακρίσεις και ο ρατσισμός, μέχρι δυστυχώς το επόμενο περιστατικό, που για να αποτραπεί βέβαια, θέλει «...δουλειά πολλή…»

-Οι διακρίσεις λόγω φύλου και η έμφυλη βία είναι φαινόμενα που έχουν βαθιές ρίζες και στην κυπριακή κοινωνία, τι πρέπει να γίνει;

-Όντως η έμφυλη βία έχει βαθιές ρίζες και στην κυπριακή κοινωνία καθότι είναι ένα ζήτημα οικουμενικό. Για να φανταστείτε μόλις το 1993 δόθηκε ο πρώτος ορισμός της έμφυλης βίας, στη Διακήρυξη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η βία αποτελεί εκδήλωση της ιστορικά άνισης σχέσης δυνάμεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πολύ αργότερα δε, με αποφάσεις του ΕΔΔΑ το 2009 και 2012 αντίστοιχα αναγνωρίστηκε πως η έμφυλη βία αποτελεί μορφή διάκρισης και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό που θα πρέπει να εμπεδωθεί είναι η αλλαγή στην αντίληψη σε σχέση με τη δύναμη και την ικανότητα των γυναικών ως πρόσωπα που ανήκουν ισότιμα στην ανθρώπινη οικογένεια. Το μοναδικό εργαλείο βάσης από το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε δεν είναι άλλο από τη συνεχή παιδεία και εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Η Πολιτεία έχει τον δικό της ρόλο;

-Βεβαίως, αφενός μέσα από τη θέσπιση νομοθεσιών που θα ποινικοποιούν και θα τιμωρούν κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, όπως είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει κυρωθεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και αφετέρου από τη σύσταση της δικαστικής εξουσίας, που καλείται να εφαρμόσει τον νόμο και να επιβάλει την ποινή. Ο φόβος, όμως, της τιμωρίας και της ποινής φαίνεται πως δεν είναι αρκετός για να αποτρέψει τη βία και κατ’ επέκταση αποτρόπαια εγκλήματα, χρειάζεται καλλιέργεια συνείδησης αλληλοσεβασμού και αντιμετώπισης των διακρίσεων μέσα από την εκπαίδευση και τις συνεχείς δράσεις ενημέρωσης.

-Κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου πλαισιώνεται από μηχανισμούς ελέγχου, λογοδοσίας, διαφάνειας και εξισορρόπησης, που να είναι ικανοί να ελαχιστοποιούν τα κρούσματα αυθαιρεσίας, κατάχρησης εξουσίας και καταπίεσης του πολίτη, πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε και γιατί;

-Δεν είμαστε μακριά όσον αφορά την υιοθέτηση από την Πολιτεία μηχανισμών ελέγχου, με στόχο την αποτροπή όλων αυτών που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Είμαστε όμως μακριά όσον αφορά την υιοθέτηση των εισηγήσεων, που υποβάλλουν τέτοιοι μηχανισμοί ελέγχου, σε βαθμό τέτοιο, που να αποφεύγεται η επανάληψη των ίδιων αυθαιρεσιών στο μέλλον. Είμαστε μακριά επειδή υπάρχουν και φορείς εξουσίας που εμμένουν στην ίδια συμπεριφορά χωρίς να δώσουν οποιοδήποτε λόγο που να τους επιτρέπει να αποκλίνουν από τις εισηγήσεις και τις διαπιστώσεις του ελεγκτικού μηχανισμού. Σαν γενική εικόνα όμως ο θεσμός του Επιτρόπου, ο οποίος φέτος έκλεισε 28 χρόνια ζωής στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι καλά εδραιωμένος στη συνείδηση του κόσμου και της Διοίκησης ώστε να υπάρχει απαιτούμενη συνεργασία ως προς την παροχή πληροφοριών, την αποκρυστάλλωση των ζητημάτων, αλλά και την υιοθέτηση των εισηγήσεων που αποτελεί τον συνεχή και κύριό μας στόχο.

Η έλλειψη ελέγχου εκτρέφει τη διαφθορά

-Ποια λάθη επαναλαμβάνουμε;

-Λάθη που άπτονται της ερμηνείας των νόμων, τους οποίους καλούνται να εφαρμόσουν οι εκάστοτε φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας αλλά και η πραγματική πλάνη επί των γεγονότων. Πολλές φορές ο οικείος νόμος εφαρμόζεται κατά το δοκούν και άλλες φορές παρερμηνεύεται σε σημείο που ο διοικούμενος δύναται να χάσει τελικά τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος.

-Τι πρέπει να γίνει;

-Νομίζω ότι σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή κάποιου νόμου, τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να αποτείνονται στον νομικό τους σύμβουλο προς αποφυγή αδίκων λύσεων και ταλαιπωρία των διοικούμενων.

-Τι φταίει και αυξάνονται τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής;

-Ο φόβος να αγγίξουμε ένα ζήτημα που νοσεί, η αδιαφορία, η σιωπή μας, που πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί συνενοχή, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη διαφθορά, όπως και η απουσία επιπλέον μηχανισμών ελέγχου για αυθαιρεσίες του λευκού κολάρου που εμπίπτουν στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η ατιμωρησία.

-Πώς εφαρμόζεται η διαφάνεια;

-Με την εκ των προτέρων πρόβλεψη νόμιμων διαδικασιών μέσα στην οποία ένα όργανο θα πρέπει να κινηθεί χωρίς τη δυνατότητα απόκλισης από το καθορισμένο πλαίσιο, καθώς επίσης και η λογοδοσία πεπραγμένων.

-Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη διαφθορά;

-Η έλλειψη ελέγχου είτε προληπτικού είτε κατασταλτικού, η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης μιας διαδικασίας και η έλλειψη ηθικής αναστολής.

-Υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια για τη «ρητορική μίσους»;

-Για να υπάρξει διαπίστωση ρητορικής μίσους θα πρέπει να διακριβωθεί ένα καθοριστικό συστατικό στοιχείο, όπως προσδιορίστηκε από τη νομολογία του ΕΔΔΑ και τα εθνικά δικαστήρια και αφορά την υποκίνηση σε βία ή μίσος. Διακρίνεται δε από τον ακραίο ρατσιστικό λόγο που παραπέμπει σε χρήση βίας. Εφόσον διαπιστωθεί ρητορική μίσους διακυβεύεται άμεσα το δικαίωμα άσκησης της ελευθερίας της έκφρασης, το οποίο δύναται να περιοριστεί μόνο διά νόμου για σκοπούς μεταξύ άλλων της προστασίας τρίτων προσώπων.

Αλλαγή κουλτούρας για δημόσια διοίκηση, με αίσθημα δικαίου

-Ο εντοπισμός κρουσμάτων κακοδιοίκησης ή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ενέργειες κρατικών αρχών αυξάνεται κάθε χρόνο;

-Η εναλλαγή των καθηκόντων των υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας και των φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας γενικότερα, η εξέλιξη του δικαίου, αλλά και η αναγκαιότητα για αλλαγή κουλτούρας, η οποία δύναται να οδηγήσει στην άσκηση της δημόσιας διοίκησης με αίσθημα δικαίου και καλής συμπεριφοράς, δημιουργούν την ανάγκη για την εκ νέου υποβολή συστάσεων και εισηγήσεων κατά την εξέταση παρόμοιων παραπόνων που έτυχαν διαχείρισης και στο παρελθόν. Δεν θα έλεγα ότι κατά κανόνα αυξάνονται τα κρούσματα κακοδιοίκησης και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ότι βρίσκονται σε συνεχή κίνηση αυξομειώσεων, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας, τη στελέχωση, την προθυμία ή την απροθυμία για συμμόρφωση, την καθυστέρηση, αλλά και τα επίπεδα οικονομικών του κράτους και τολμώ να πω ότι κάποιες υπηρεσίες βρίσκονται σήμερα βελτιωμένες και υιοθετούν νέα μέτρα που βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τις εισηγήσεις μας.

-Ποιες υπηρεσίες είναι οι πιο καλοί σας «πελάτες»;

-Η Υπηρεσία Ασύλου και γενικά τα τμήματα που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών είναι οι υπηρεσίες που δίνουν μεγάλο όγκο εργασίας στο Γραφείο μου και αφορούν κυρίως παράπονα υπηκόων τρίτων χωρών σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου, πολιτογραφήσεις, επιδόματα, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα αλλοδαπών φοιτητών, μικτούς γάμους, αλλά και θέματα ακίνητης ιδιοκτησίας.

-Έχετε ξεχωριστό τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γραφείο σας;

-Παρότι όλα τα παράπονα που υποβάλλονται στο γραφείο μου άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανάγκη για προστασία τους εφαρμόζεται οριζόντια, όπως το δικαίωμα στη ιδιοκτησία, στην αξιοπρεπή διαβίωση, την απαγόρευση των βασανιστηρίων, το δικαίωμα στην εργασία, είτε αφορά πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε Ευρωπαίους πολίτες είτε πολίτες τρίτων χωρών εν τούτοις η προκάτοχός μου δημιούργησε έναν ειδικό τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου καταγράφονται όλα τα παράπονα που υποβάλλονται από υπηκόους τρίτων χωρών, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται ως είχε, μέχρι σήμερα.

-Σε αυτά τα παράπονα τι περιλαμβάνονται;

-Παράπονα από οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες, αιτητές ασύλου, αλλοδαπούς φοιτητές, αιτήματα για πολιτογραφήσεις. Αυτός ο τομέας, μαζί με τον τομέα που αφορά τα επιδόματα πρόνοιας αποτελούν τον κύριο όγκο των παραπόνων του γραφείου μου, οι οποίοι περιλαμβάνουν γύρω στα 300 έκαστος και διεκπεραιώνονται ετησίως περίπου τα 200. Φέτος με τη βοήθεια των λειτουργών του Γραφείου μου, θέσαμε σε λειτουργία τον μηχανισμό παρακολούθησης αναγκαστικών επιστροφών άτυπων μεταναστών. Τον παρουσιάσαμε την περασμένη Πέμπτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Ήταν μια αρμοδιότητα που ανατέθηκε στον Επίτροπο το 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο και άρχισε να λειτουργεί το 2019.

-Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα στο Γραφείο σας, το οποίο θα εξετάζει κάθε παράπονο στα θέματα που αφορούν τη διαβίωση των εργαζομένων τρίτων χωρών στην Κύπρο.

-Επειδή ακόμη ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι ακριβώς το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπορώ να αναφέρω οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, πέρα από το γεγονός ότι αυτά θα εξετάζονται υπό το πρίσμα τυχόν παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου και πως το ειδικό αυτό τμήμα θα είναι κατάλληλα στελεχωμένο.

Προβληματίζει ο χαρακτηρισμός που μας απέδωσε ο Γ. Ελεγκτής

-Ζητήσατε από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη όπως επανεξετάσει την απόφασή του για 20 προσλήψεις, διότι οι διαδικασίες δεν βρίσκονται σε αρμονία με τη νομοθεσία και τη συνήθη πρακτική. Συμμορφώθηκε;

-Δεν πήρα καμία απάντηση από τον κ. Μιχαηλίδη, παρά μόνο έγινα κοινωνός της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία μέσα από την οποία η έκθεσή μου χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Ελεγκτή «αποκύημα φαντασίας». Ο έντονος σχολιασμός μιας νομικής γνωμοδότησης, η οποία εμπεριέχεται στην υποβληθείσα έκθεση, από πρόσωπο που δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε το υπόβαθρο της νομικής επιστήμης, διερωτώμαι αν δεν θα πρέπει να έχει την ίδια αξιοπιστία και βαρύτητα με δική μου τυχόν άποψη επί της στατικότητας ανεγειρόμενης οικοδομής για την οποία αρμόδιος μελετητής είναι ο πολιτικός μηχανικός. Δεν σας κρύβω όμως ότι ο χαρακτηρισμός που μου έχει αποδώσει, με προβληματίζει τόσο ως Επίτροπο Διοικήσεως όσο και ως νομικό, κατά πόσο αρμόζει να εκδηλώνεται ως συμπεριφορά από πρόσωπο που είναι φορέας ενός άλλου Θεσμού. Όσον αφορά την υποβληθείσα έκθεση, παρακολουθώ τις εξελίξεις μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο οικείος νόμος και οι οποίες ακολουθούνται μετά την υποβολή κάθε έκθεσης.

-Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε σε αντιπαράθεση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν δεν είχατε δεχθεί τον διαχειριστικό έλεγχό του;

-Δεν δέχθηκα διαχειριστικό έλεγχο, γιατί αυτό προσέβαλλε την ανεξαρτησία του θεσμού του OMBUDSMAN, ο οποίος δεν δύναται να λαμβάνει οδηγίες από κανένα τρίτο πρόσωπο ή Αρχή. Έτυχα στήριξης από το International Ombudsman Institution (IOI) και φέτος τον Μάρτιο με την υιοθέτηση των Γενικών Αρχών που αφορούν τον Θεσμό του Επιτρόπου από την Επιτροπή της Βενετίας (Venice Commission), του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιβεβαιώθηκαν τα πιο πάνω: ότι δηλαδή αφενός ο Επίτροπος ως ανεξάρτητος θεσμός δεν δύναται να παίρνει οδηγίες από οποιονδήποτε και αφετέρου όσον αφορά τον έλεγχο του προϋπολογισμού του Γραφείου του Επιτρόπου από τον εκάστοτε Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αυτός περιορίζεται στον έλεγχο των οικονομικών διαδικασιών και δεν επεκτείνεται σε διαχειριστικό έλεγχο και στον τρόπο άσκησης της αρμοδιότητάς του.

-Ξεπερνά τα όρια της δικαιοδοσίας του ο Γενικός Ελεγκτής;

-Δεν θα ήθελα να μπω σε γενικότητες και γενικούς χαρακτηρισμούς ως προς τις δραστηριότητες του Γενικού Ελεγκτή, καθότι αυτή κρίνεται ξεχωριστά με την κάθε τοποθέτησή του. Ως Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ελέγχου της νομιμότητας που είναι ο Επίτροπος Διοικήσεως μπορώ και επιλέγω, να μιλήσω μέσα από την υποβολή των εκθέσεών μου, όταν διαπιστώνω παράβαση του νόμου και υπέρβαση εξουσιών, όπως έγινε και με έκθεση που υπέβαλα και στον Γενικό Ελεγκτή. Μπορώ, όμως, να σημειώσω εδώ πως σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Ελεγκτής δύναται να ελέγχει κάθε λογαριασμό που αφορά είσπραξη και οφειλή στην Δημοκρατία. Τούτο φαίνεται να αποκλείει τον προληπτικό έλεγχο, αφού έτσι θα υποκαθιστούσε την κρίση της Διοίκησης και επομένως εκφεύγει του σκοπού της αρμοδιότητάς του.

-Ποιος είναι ο στόχος σας;

-Στόχος μου είναι να είμαι δίπλα σε κάθε πρόσωπο που ζητάει βοήθεια είτε το αίτημά του κρίνεται αιτιολογημένο είτε όχι, εκθέτοντας του όμως τους λόγους για αυτό, ενώ συνάμα μέσα από συστημικές παρεμβάσεις να προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία, στην πολιτική, στη νοοτροπία.

-Μια αξία που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο συμβιβασμών;

-Η δικαιοσύνη.

-Ποιο αποτύπωμα θέλετε να αφήσετε;

-Το θάρρος της αλήθειας.



(Αντιγόνη Σολομωνίδου- Δρουσιώτου)

Λινκ: ο Φιλελεύθερος