Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Γονική Άδεια και τήρηση της νομοθεσίας: Λαμβάνει παράπονα η Επίτροπος Διοικήσεως (alphanews.live)17 Μαΐου 2023
alphanews.live


Παρά το αρνητικό πρόσημο σε ότι αφορά την εργασία μετά τα 63 έτη, θετικό πρόσημο υπάρχει σε ότι αφορά την γονική άδεια για την οποία σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε πριν από μόλις μερικούς μήνες και αφορά την αύξησή της ανάλογα με τον αριθμό τέκνων της οικογένειας.

Ωστόσο, παρά τον θετικό αντίκτυπο σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πολλά είναι τα παράπονα που λαμβάνει καθημερινώς στο γραφείο της σχετικά με τους εργοδότες τους που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν παραχωρούνται.

Μιλώντας στην εκπομπή η κ. Μαρία Στυλιανού Λοττίδη Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι τα παράπονα υπήρχαν ακόμα και πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και φορούσαν γονική άδεια, άδεια για απρόοπτα γεγονότα, άδεια πατρότητας, ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου ή ακόμα και για λόγους ανωτέρας βίας.

Μαρία Στυλιανού Λοττίδη Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

"Είναι σε ισχύ ο νόμος και οποιοσδήποτε πρόσωπο θεωρεί ότι εμπίπτει στις πρόνοιες του δικαιούται να αποταθεί στον εργοδότη του και να ζητήσει αυτές τις ευέλικτες ρυθμίσεις, τα δικαιώματα ή τις άδειες που δικαιούται."

Στόχος σημείωσε η κ. Λοττίδη αυτής την νομοθεσίας είναι να ελευθερώσει την αθέατη εργασία από τις γυναίκες και να συμβάλει στην οικογενειακή και επαγγελματική συμφιλίωση.

Δυστυχώς τόνισε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν γνωρίζουν τις πρόνοιες του νόμου για αυτό αναπτύσσονται κατευθυντήριες γραμμές εκ των οποίων ένας εργοδότης θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί απορρίπτει μια αίτηση.