Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Χάρτα των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών (Sigmalive)


Η Kυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ-BPW Cyprus) και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως φορέας ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων και ως Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπορεύονται με σκοπό τη διάδοση και τη διάχυση της Χάρτας των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών, η οποία είχε ψηφιστεί αρχικά το 1997 από την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, στο Ρέκιαβικ και αναθεωρήθηκε το 2016.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,

- 750 εκατομμύρια γυναικών και κοριτσιών παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών.
- Το 2017, ένα στα τρία κορίτσια υπόκεινται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- Μία στις πέντε γυναίκες και κορίτσια έχουν βιώσει σωματική και/ή σεξουαλική βία.

Κι ενώ στα πλαίσια δράσεων για υλοποίηση του πέμπτου βιώσιμου στόχου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για έμφυλη ισότητα και ενδυνάμωση των γυναικών, υπήρξε σημαντική εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβανομένης και της ισότιμης πρόσβασης αγοριών και κοριτσιών σε βασική εκπαίδευση, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις λόγω του φύλου τους και να είναι θύματα έμφυλης βίας.

Οι Γυναίκες Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες αφουγκραζόμενες τις ανάγκες των εποχών μας, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αναγνώρισαν την ανάγκη αναθεώρησης της Χάρτας, αλλά και της διάδοσης της, επιλέγοντας και αναζητώντας προασπιστές και υπέρμαχους των δικαιωμάτων των κοριτσιών. Η Χάρτα των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών αποτελεί ένα σύντομο και περιεκτικό εννιάλογο με τα δικαιώματα των κοριτσιών από τη γέννηση τους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση στη διασφάλιση της έμφυλης ισότητας από μικρή ηλικία και στην προστασία και σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Είναι και γι’ αυτό που η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή ακτιβίστρια, που το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ, καθώς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την αναγνώρισαν ως προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση, πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κάθε ένα και την κάθε μία από εμάς.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, στηρίζει την προσπάθεια της ΚΟΓΕΕ για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση
για τη Χάρτα των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών και αναμένεται η πραγματοποίηση σειρά δράσεων, από κοινού με την ΚΟΓΕΕ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, αρχίζοντας από την εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί ο σεβασμός την ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες και σε όλους, σε γυναίκες και άντρες, σε κορίτσια και σε αγόρια.

«Εμείς τα παιδιά, δεν θυσιάζουμε την εκπαίδευσή μας και την παιδική μας ηλικία για να μας λέτε τι πιστεύετε ότι είναι πολιτικά δυνατό στην κοινωνία που έχετε δημιουργήσει… Εμείς τα παιδιά, το κάνουμε αυτό για να αφυπνίσουμε τους ενήλικες. Εμείς τα παιδιά, κάνουμε αυτό για να θέσετε τις διαφορές σας στην άκρη και να αρχίσετε να ενεργείτε όπως θα κάνατε σε μια κρίση. Εμείς τα παιδιά, κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε τις ελπίδες και τα όνειρά μας πίσω»

Greta Thunberg, 16 ετών, από τη Σουηδία,
ακριβίστρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
προτεινόμενη για το Νόμπελ Ειρήνης 2019


 

Συνάντηση με Αντιπροσωπεία της ΚΟΓΕΕ στις 26 Ιουνίου 2019 – Στη φωτογραφία (από αριστερά): η Αντιπρόεδρος ΟΓΕΕ Κερύνειας, κ. Γεωργία Χαραλαμπίδου, η Γραμματέας ΚΟΓΕΕ, κ. Μαριάννα Βραχίμη, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, η Πρόεδρος ΚΟΓΕΕ, κ. Μαίρη Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος ΟΓΕΕ Κερύνειας, κ. Άντρη Αργυρού και η Λειτουργός Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, κ. Νιόβη Γεωργιάδη

ΧΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Η αρχική έκδοση της Χάρτας των Δικαιωμάτων των Κοριτσιών εγκρίθηκε από την 9η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, που διοργανώθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών (BPW) στο Ρέκιαβικ το 1997, μία ΜΚΟ που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη. Με απαρχή τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του 1989, η Χάρτα για τα Δικαιώματα των Κοριτσιών, στην οποία δίνεται έμφαση στο φύλο, δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση όπως είχε καταγραφεί στη 4η Σύνοδο του Πεκίνου το 1995, σε σχέση με τις διακρίσεις κατά κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Στόχος της Χάρτας ήταν να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να παροτρύνει τους θεσμούς και το κοινό να συμμετέχει στο διάλογο σε σχέση με τη θέση των κοριτσιών και των εφήβων, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα τους σε πραγματική ισότητα από τη γέννηση τους.


ΚΑΘΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΦΗΒΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ:


Άρθρο 1

Να προστατεύεται και να αντιμετωπίζεται δίκαια από την οικογένεια, το σχολείο, τους εργοδότες - συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης των αιτημάτων των γονιών στον εργασιακό τους χώρο - από τις υπηρεσίες υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την κοινότητα.
Άρθρο 2
Να προστατεύεται από κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας, εκμετάλλευσης, σεξουαλικής κακοποίησης και περιορισμού των κοινωνικών παραδόσεων της που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ψυχολογική και σωματική ισορροπία της.
Άρθρο 3
Να επωφελείται από την ορθή κατανομή όλων των πιθανών κοινωνικών πόρων και να της παρέχεται ειδική υποστήριξη σε περίπτωση αναπηρίας.
Άρθρο 4
Να τυγχάνει μεταχείρισης με όλα τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται σε όλους τους ανθρώπους στη βάση του νόμου και των κοινωνικών οργανισμών.
Άρθρο 5
Να εκπαιδεύεται σε οικονομικά και πολιτικά θέματα, που θα της επιτρέπει να γίνει ενημερωμένη πολίτης.
Άρθρο 6
Να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται για όλα όσα σχετίζονται με την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιατρική που εστιάζεται στο φύλο, η οποία στοχεύει στις συγκεκριμένες ανάγκες της κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας της.
Άρθρο 7
Να επωφελείται από θετική στήριξη από την οικογένεια, το σχολείο, τις υπηρεσίες υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που προκύπτουν κατά την εφηβεία.
Άρθρο 8
Να συμπεριλαμβάνεται στα επίσημα εθνικά στατιστικά δεδομένα, τα οποία να είναι διαχωρισμένα ανά φύλο και ηλικία.
Άρθρο 9
Να μη στοχεύεται ή να μη χρησιμοποιείται ως μέσο για δημοσιότητα για την προάσπιση καπνού, αλκοόλ, βλαβερών ουσιών γενικότερα ή οποιασδήποτε άλλης εκστρατείας, μέσω της οποίας δημιουργείται αρνητική εικόνα ή προσβάλει την αξιοπρέπεια της.

Δείτε το δημοσίευμα εδώ