Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Ένα χρόνο μετά, τα ίδια ανθρώπινα λάθη από αμέλεια, οδήγησαν σε νέα τραγωδία (Alphanews)


Ένα χρόνο μετά, τα ίδια ανθρώπινα λάθη από αμέλεια, οδήγησαν σε νέα τραγωδία

Alphanews
13 Φεβρουαρίου 2021

Τις ομοιότητες της υπόθεσης του διπλού φονικού που σημειώθηκε στους Εργάτες με την υπόθεση θανάτου του 14χρονου Στυλιανού κατέγραψε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Λοττίδη, λέγοντας ότι "μας πρόλαβαν τα γεγονότα" αφού έναν χρόνο μετά το πόρισμά της και τον εντοπισμό των λαθών που οδήγησαν στην τραγωδία, δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να χαθούν κάτω από παρόμοιες συνθήκες άλλες δύο ανθρώπινες ζωές.

Δύο είναι τα βασικότερα κοινά στοιχεία που εντοπίζει εκ πρώτης όψεως στις δύο υποθέσεις, η λανθασμένη εκτίμηση κινδύνου αφού ήταν γνωστό ότι υπήρχε βία και η συχνή αλλαγή λειτουργών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια συνοχή και καλή γνώση της υπόθεσης.

"Δεν εκτιμήθηκε η επικινδυνότητα αυτού του προσώπου παρ' ότι γνώριζαν ότι υπήρχε βία, αυτό είναι ένα στοιχείο που είχαμε εντοπίσει και στην περίπτωση του Στυλιανού που εκεί δεν έγινε καθόλου εκτίμηση κινδύνου"

"Ένα χρόνο μετά διαπιστώνουμε ενδεχομένως την ίδια παθογένεια, τα ίδια ανθρώπινα λάθη, την ίδια απουσία οποιασδήποτε εκπλήρωσης της διαδικασίας που υπάρχει, και πάλι μια αμέλεια εκ πρώτης όψεως", επισημαίνει η Επίτροπος.

Ερωτηθείσα τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε ένα τρίτο παρόμοιο περιστατικό, η κ. Λοττίδη δήλωσε ότι αν ένας λειτουργός δεν μπορεί να νιώσει την αίσθηση του καθήκοντος που εντέλλεται να πράξει από μόνος του, πρέπει να υπάρξει ο φόβος μιας τιμωρίας.

Απαντώντας αν θα διεξάγει νέο πόρισμα για την υπόθεση είπε:

"Το πόρισμα δεν γίνεται για να μπει στα συρτάρια, γίνεται για να φέρει στην επιφάνεια κάποια ζητήματα τα οποία θα διαπιστώσει. Αν δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, τότε γιατί να γίνονται τα πορίσματα;"

Πρόσθεσε ότι μετά τα πορίσματα οι ενέργειες "θα πρέπει να γίνονται σε σύγχρονο χρονικό διάστημα ώστε να μη μας προλαβαίνουν τα γεγονότα". "Τα γεγονότα μας έχουν προλάβει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις εξελίξεις για το πόρισμα για το θάνατο του Στυλιανου, μετά τις δημόσιες δηλώσεις της Επιτρόπου, η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της μελέτης του. Τώρα αναμένεται η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα αν θα διαπιστώσει ποινικά αδικήματα.

"Αναμένουμε με αγωνία όλοι για να αποτρέψουμε νέα θύματα, νέες χαμένες ψυχές", κατέληξε η κ. Λοττίδη.