Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

28 παράπονα στη διετία για κακοποίηση στην εργασία (ο φιλελεύθερος)


28 παράπονα στη διετία για κακοποίηση στην εργασία
ο φιλελεύθερος
11 Φεβρουαρίου 2021



Συνολικά 28 παράπονα για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην εργασία, έλαβε το 2019 και το 2020 η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, σχολιάζοντας στον «Φ» ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό. Κάλεσε, παράλληλα, τις εργαζόμενες να μην φοβούνται να καταγγέλλουν, καθώς είναι προστατευμένες. «Το παραπονούμενο άτομο που έρχεται στο Γραφείο μας προστατεύεται διά νόμου από τυχόν εκδικητικές συμπεριφορές από τους προϊσταμένους του». Το να μιλήσουν, υπογράμμισε, είναι και η επιδίωξη εκστρατείας ενημέρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την παρενόχληση και τη σεξουαλική κακοποίηση στην εργασία, υπό το ρόλο του Φορέα Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Equality Body), στο πλαίσιο των 30 χρόνων από την εισαγωγή του θεσμού στην Δημοκρατία.

Ειδικότερα, η Επίτροπος ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2020 έλαβε συνολικά 12 παράπονα σχετικά με περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο εργασίας και ακόμη 5 παράπονα σχετικά με άλλες μορφές εκφοβισμού στην εργασία. «Είναι αρκετά μεγάλος αριθμός», χαρακτήρισε και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του 2019 έλαβε 16 παράπονα για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην εργασία και επιπλέον 15 παράπονα, τα οποία δεν φαίνονται βάσιμα ή είναι εκτός αρμοδιότητας.

«Οι περισσότερες παραπονούμενες ζητούν να μετακινηθούν από το τμήμα στο οποίο εργάζονται, όπου βρίσκεται και ο θύτης, ώστε να μην είναι στον ίδιο χώρο». Επίσης, ανάμεσα στα συχνά αιτήματα των θυμάτων είναι να αλλάξουν γραφείο, να τους απολογηθεί ο θύτης, να γίνει παρατήρηση στο θύτη από τον προϊστάμενο τους. «Αν συνεχίζει ο θύτης, παρά τα μέτρα, ο εργοδότης μπορεί να τον διώξει και πειθαρχικά. Επιπλέον, το θύμα μπορεί να τον καταγγείλει και στην Αστυνομία». Πρόκειται για μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης, εξήγησε η Επίτροπος.

«Ο προϊστάμενος, συνήθως, προχωράει σε μέτρα διότι αν δεν το κάνει και πρόκειται όντως για περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, τότε φέρει ανάλογη ευθύνη με τον θύτη. Τον ενδιαφέρει να λυθεί άμεσα το θέμα». Το βάρος, είπε, μεταφέρεται και στον εργοδότη, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να αποδείξει ότι έλαβε όλα τα κατάλληλα μετρά για να αντιμετωπίσει την παρενόχληση/ κακοποίηση. «Δηλαδή, μεταφέρεται στους ώμους του εργοδότη να αποδείξει ότι έλαβε όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης σεξουαλικής κακοποίησης στην εργασία. Φεύγει το βάρος της απόδειξης από το θύμα».

Αίτημα για να θεωρηθεί ξεχωριστό αδίκημα στο Δημόσιο

«Έχουμε κατάθεση προς το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, εισήγηση δεσμευτικού περιεχομένου για τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης στους χώρους εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε να προχωρήσουν σε τροποποίηση και να θεωρηθούν ξεχωριστά πειθαρχικά αδικήματα από τα υπόλοιπα πειθαρχικά αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με σκοπό να αντιμετωπίζουν ξεχωριστές ποινές», ανέφερε η κα Στυλιανού – Λοτίδη για να προσθέσει ότι «πρόσφατα, έχουμε λάβει απάντηση, ότι το εξετάζουν άμεσα και το κατά πόσο θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα στην τροποποίηση των εν λόγω κανονισμών για να θεωρηθεί ξεχωριστό αδίκημα».

«Ασχολούμαστε με τη σεξουαλική κακοποίηση ως φαινόμενο που εκδηλώνεται στους χώρους εργασίας και σχετίζεται με το φύλο. Αυτή η αρμοδιότητα μάς δόθηκε ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Equality Body) το 2004. Ως αποτέλεσμα, το Γραφείο μπορεί να διερευνά παράπονα που υποβάλλονται από οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρεί ότι παρενοχλείται στο χώρο εργασίας του, πέρα από τους επιθεωρητές εργασίας και την Αστυνομίας». Μέσω αυτής της αρμοδιότητας, συνεχίζει η Επίτροπος Διοικήσεως, «προχωρήσαμε και εκδώσαμε το 2018 ένα κώδικα παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Σε αυτόν περιγράφεται η διαδικασία καταγγελίας, τόσο η ανεπίσημη όσο και η επίσημη».