Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Σε όλα τα κρατητήρια από αύριο ο Οδηγός Πρώτης Επαφής Κρατουμένου (BINTEO - ANT1)


Σε όλα τα κρατητήρια από αύριο ο Οδηγός Πρώτης Επαφής Κρατουμένου

ANT1
Youtube
5 Νοεμβρίου 2021
Ο οδηγός παραδόθηκε στην Υπουργό Δικαιοσύνης και στην Αστυνομία

Παρουσιάστηκαν, ενώπιον της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου και εκπροσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, από την Επίτροπο Διοικήσεως, οι Δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων και του Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αναγκαστικών Επιστροφών.

«Το Δικαίωμα ενός ατόμου να μην υπόκειται σε βασανιστήρια και απάνθρωποι ή εξευτελιστική μεταχείριση/τιμωρία, είναι ένα δικαίωμα απόλυτα προστατευμένο σε κάθε δημοκρατική κοινωνία και το μοναδικό δικαίωμα το οποίο δεν επιδέχεται κανένα περιορισμό, χαρακτηριζόμενο από το διεθνές δίκαιο ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ο Οδηγός Πρώτης Επαφής Κρατουμένου, τον οποίο ετοίμασε το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως μαζί με δικηγόρους του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων.

«Ο οδηγός μετά από σήμερα θα βρίσκεται σε όλα τα κρατητήρια που υπάρχουν στα δικαστήρια της κάθε επαρχίας, όπως και στα κρατητήρια του ανώτατου δικαστηρίου», είπε εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρος Κληρίδης.

Ο οδηγός αποτελεί μέσο ενημέρωσης των νεοεισερχόμενων κρατουμένων, σχετικά με τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης μέσα στη φυλακή. Ο οδηγός στοχεύει να απαντήσει με απλή κατανοητή γλώσσα σε κάποιες αρχικές απλές ερωτήσεις αναφορικά με τα δικαιώματα ενός κρατούμενου.