Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Κοροϊδία προσφύγων για τα στεγαστικά προγράμματα (Χαραυγή)


Κοροϊδία προσφύγων για τα στεγαστικά προγράμματα
Χαραυγή & διάλογος
10 Μαρτίου 2021

Δύο εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

Η πρόεδρός της, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, είπε ότι η πρώτη έκθεση της Επιτρόπου αφορά το δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια σε όσους πρόσφυγες έχουν πάρει οικόπεδο. «Από το 2016 έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και έχει καταργήσει το σχέδιο και τη βοήθεια που δινόταν για τις περιπτώσεις των οικοπέδων που δόθηκαν πριν το 2013.

Θεωρούμε ότι μετά από τόσο καιρό προκαλείται ακόμα μια αδικία σε βάρος αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι για να ήταν δικαιούχοι οικοπέδου σε συνοικισμό αυτοστέγασης σημαίνει ότι τα εισοδηματικά τους κριτήρια ήταν πιο χαμηλά, για αυτό προβλεπόταν και η οικονομική χορηγία.

Ξεκάθαρα, η Επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεσή της καταγράφει ότι η κυβέρνηση παρανομεί, διότι το σχέδιο αυτό προβλέπεται στη νομοθεσία. Δεν είναι ένα σχέδιο που το αλλάζει η κυβέρνηση όποτε θέλει». Αντ’ αυτού, είπε η κα Κουκουμά, η Επιτροπή ενημερώθηκε ξανά ότι ετοιμάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας, «που αντιλαμβάνεστε, και τροποποίηση της νομοθεσίας να γίνει, δεν μπορεί να επιστρέψει δέκα χρόνια πίσω για να καταργήσει την πρόνοια της παροχής της οικονομικής βοήθειας».

Η δεύτερη έκθεση που συζήτησαν ήταν η έκθεση σε σχέση με τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες και το δικαίωμα στη στεγαστική βοήθεια. Είναι γνωστό, είπε η Σκεύη Κουκουμά, «ότι πριν από το 2013 -πριν από το 2011 στην ουσία- δεν είχαν δικαίωμα οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες να αιτηθούν την οικονομική βοήθεια. Σήμερα που έχει εξισωθεί αυτή η δυνατότητα, αρκετοί εκ μητρογονίας, που είχαν αποκτήσει στέγη παλαιότερα, δεν είναι δικαιούχοι, διότι, σύμφωνα με τα κριτήρια, υπάρχει δυνατότητα να αιτηθείς δύο χρόνια πριν έχεις αποκτήσει κατοικία», είπε. «Υπολογίζαμε πραγματικά και για τις δύο αυτές εκθέσεις ότι η κυβέρνηση θα στεκόταν αρωγός σε αυτούς τους ανθρώπους και με διάφορους τρόπους, είτε στους εκ μητρογονίας με ένα εφάπαξ ποσό ή κάτι αντίστοιχο και σε όσους είναι δικαιούχοι των οικοπέδων και λόγω και της μεγάλης καθυστέρησης, γιατί ακόμα, παρακαλώ, από το 2011, δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός των οικοπέδων αυτών», πρόσθεσε η κα Κουκουμά.

Η κα Κουκουμά είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, με την οποία καταργείται η δυνατότητα του κηδεμόνα διαχείρισης τ/κ περιουσιών να παραχωρεί τουρκοκυπριακή περιουσία σε Τοπικές Αρχές. «Έχουν παραχωρηθεί τ/κ περιουσίες στη Λευκωσία για 17 συμβάσεις, που ενδεχομένως περιέχουν περισσότερα τεμάχια, στη Λεμεσό 93 τεμάχια, στη Λάρνακα 12 τεμάχια. 330 τεμάχια έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Πάφου και αντί να αξιοποιούνται προς όφελος των προσφύγων, τις αξιοποιεί ο δήμος, όχι πάντα με σκοπό δημόσιας ωφέλειας.