Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Ασφυκτιεί το Πουρνάρα, έτοιμο να εκραγεί (ο φιλελεύθερος)


Ασφυκτιεί το Πουρνάρα, έτοιμο να εκραγεί
ο φιλελεύθερος
11 Δεκεμβρίου 2020

Πάνω από τα όρια του λειτουργεί το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, το οποίο παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, η Επίτροπος Διοίκησης σημειώνει και σωρεία προβλημάτων.

Σε αιφνίδια επίσκεψή της στο Κέντρο, η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη σημειώνει ότι σ’ αυτό την περασμένη Παρασκευή βρίσκονταν 968 άτομα, αριθμός πρωτοφανής που δείχνει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστηµα από τις µη ελεγχόµενες από τη Δηµοκρατία περιοχές, καθώς επίσης και του διατάγµατος βάσει του οποίου απαγορεύεται επί του παρόντος η έξοδος από το Κέντρο. Το Κέντρο πλέον ασφυκτιεί, παρατηρεί η Επίτροπος, που τονίζει ότι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται στο Κέντρο αυτή τη στιγµή, αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στους διαµένοντες σε αυτό και στην πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων. Σε ειδική έκθεσή της η Επίτροπος εστιάζει τα προβλήματα στους χώρους καραντίνας, όπου αυτή τη στιγμή διαβιούν 603 πρόσωπα, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούµενοι να αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα σε σχέση µε τις συνθήκες υγιεινής, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού COVID-19, εφόσον παρά την πάροδο των 14 ηµερών εξακολουθούν να παραµένουν εκεί λόγω ελλείψεως χώρου.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι 27 άτομα θετικά στον κορωνοϊό μοιράζονται μια τουαλέτα και ντους, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Το χειρότερο είναι πως στο Κέντρο Φιλοξενίας έχουν μεταφερθεί προκατασκευασµένα σπίτια προς αντικατάσταση αντίσκηνων, όμως εκκρεμεί η συναρμολόγησή τους, επειδή δεν υπάρχει συνεννόηση µεταξύ των αρµοδίων. «Η οποιαδήποτε διαφωνία των εμπλεκομένων µερών σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να επηρεάζει πρόσωπα που παραµένουν σε αντίσκηνα, ενώ θα µπορούσαν άµεσα να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», τονίζει η κ. Λοττίδου.

Περαιτέρω διαπιστώνεται ότι ένεκα του υπερπληθυσµού που παρατηρείται στο Κέντρο, αρκετά άτοµα τα οποία θα έπρεπε να είχαν µεταφερθεί εκτός της καραντίνας, εξακολουθούν να παραµένουν σ’ αυτήν, λόγω έλλειψης χώρου στο κύριο µέρος του κέντρου. Περαιτέρω δε, µας αναφέρθηκε ότι γύρω στα 200 άτοµα τα οποία έχουν περάσει τις νενοµισµένες διαδικασίες και µπορούν να εξέλθουν από το Κέντρο, στο παρόν στάδιο δεν δύνανται, εξαιτίας του απαγορευτικού Διατάγµατος που είναι σε ισχύ. Η Επίτροπος προβαίνει σε σειρά συστάσεων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην ξεσπάσουν άλλα προβλήματα.