Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Καταγγελία φοιτητών στην Λοττίδου: Δεν κάνουν μάθημα γιατί δεν έχουν SafePass (ΒΙΝΤΕΟ - Alphanews.live)


Καταγγελία φοιτητών στην Λοττίδου: Δεν κάνουν μάθημα γιατί δεν έχουν SafePass
Alphanews.live
10 Σεπτεμβρίου 2021

https://www.alphanews.live/cyprus/kataggelia-foititon-stin-lottidoy-den-kanoyn-mathima-giati-den-ehoyn-safepass


Αυξάνονται καθημερινά τα παράπονα που λαμβάνει η Επίτροπος Διοικήσεως από όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά και όλα τα επαγγέλματα σε σχέση με την εφαρμογή του SafePass στο πλαίσιο της αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, τα περισσότερα παράπονα που δέχονται το τελευταίο διάστημα προέρχονται από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των πανεπιστημίων, για τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Μαρία Λοττίδου – Επίτροπος Διοικήσεως
«Ισχυρίζονται και είναι κάτι που εξετάζεται αυτή τη στιγμή ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα εν λόγω πανεπιστήμια είναι δυσανάλογα με τον σκοπό που θέλουν να επιδιώξουν.»

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό προκείμενου να βρίσκονται στην εργασία τους, δεν φαίνεται να είναι ανάλογος του σκοπού εξηγεί η κ. Λοττίδου.

Μαρία Λοττίδου – Επίτροπος Διοικήσεως
«Αν λάβουμε υπόψιν ότι οι φοιτητές δεν ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα ή τουλάχιστον δεν έχουμε μελέτες που να δείχνουν ότι οι φοιτητές είναι μια ευάλωτη ομάδα η οποία θα πρέπει να προστατευθεί από οποιοδήποτε προσωπικό έρχεται σε επαφή μαζί του.»

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει σημείωσε αφορά το πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δέχθηκε παράπονα όπως αναφέρει η κ. Λοττίδου από φοιτητές που δεν μπορούν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο εξαιτίας του SafePass που εφαρμόζεται και δεν λαμβάνουν - όπως καταγγέλουν - επαρκή διδασκαλία από τους καθηγητές γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται το μάθημα διαδικτυακά και καλούνται να πάρουν αντίγραφα σημειώσεων από τους συμφοιτητές τους...

Μαρία Λοττίδου – Επίτροπος Διοικήσεως
«Αυτά είναι ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον μας και τα οποία καλούμαστε να εξετάσουμε ως Φορέας Ισότητας πλέον και όχι μόνο από το καπέλο μου ως Επίτροπος Διοικήσεως. Αναμένουμε τα πανεπιστήμια να ακούσουμε και τις απόψεις των εν λόγω πανεπιστημίων, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση…Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν τίθεται θέμα εμβολιασμένων ή μη, οι δυο τάσεων...Για μας είναι ξεκάθαρο ότι ο κανόνας είναι ο εμβολιασμός, η επιστημονική κοινότητα είναι πάντα σεβαστή και δεν μπορεί να είναι σεβαστή κατά το δοκούν, μια να είναι σεβαστή και μια όχι αλλά σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν ισοπεδωτικά και καθολικά μέτρα.»

Ερωτηθείς αν από τη θέση της ως Επίτροπος Διοικήσεως προβαίνει μόνο σε εισηγήσεις είπε πως ναι, ωστόσο υπάρχει όπως ανέφερε η αρμοδιότητα της ως φορέας ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων και βάσει νόμου «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες διακρίσεις στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, είναι η μόνη περίπτωση που ο Επίτροπος μπορεί να παρέμβει με αποφάσεις ουσιαστικές.»