Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Μελετά τα παράπονα περί έμμεσου εξαναγκασμού για εμβολιασμό η Λοττίδου (AlphaNews - ΒΙΝΤΕΟ)


Μελετά τα παράπονα περί έμμεσου εξαναγκασμού για εμβολιασμό η Λοττίδου

AlphaNews
15 Ιουλίου 2021

Συνεχή είναι τα παράπονα πολιτών σχετικά με την επίδειξη του safepass και την προστασία των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη. Η Επίτροπος δήλωσε πως ήδη ετοιμάζεται μια συστημική τοποθέτηση για το θέμα, αφού πρώτα μελετηθεί όλο το φάσμα των ισχυρισμών που λήφθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ. Λοττίδη, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ανέφερε πως το περιεχόμενο των παραπόνων που λαμβάνονται μεταβάλλεται συνεχώς, καθώς στην αρχή αυτά αφορούσαν την αναγκαιότητα επίδειξης του safepass, ενώ τώρα σχετίζονται με τα άτομα στα οποία οι πολίτες υποχρεώνονται να δείχνουν το πιστοποιητικό.

Άλλα παράπονα περιλαμβάνουν τη συμπερίληψη στο safepass και εναλλακτικών πιστοποιήσεων ότι οι πολίτες δεν νοσούν με κορωνοϊό, πέραν του αποδεικτικού για εμβολιασμό τους.

Τα βασικότερα, ωστόσο, ζητήματα που τίθενται στην Επίτροπο αφορούν το κατά πόσο θα υπάρχει έμμεσος εξαναγκασμός των πολιτών για εμβολιασμό, υπό τον κίνδυνο απαγόρευσης της πρόσβασής τους σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και τις συνέπειες της κατάργησης των δωρεάν rapid tests.

«Σαφώς δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους. Συνυπάρχουμε σαν κοινωνία, η συμπεριφορά του ενός επηρεάζει τη συμπεριφορά του άλλου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ιδωθεί αυτή η κατάσταση,» υπογράμμισε η κ. Λοττίδη.

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε, τόνισε, είναι αν το κράτος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία και τότε, εκείνο που πρέπει να διασφαλιστεί, είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναγκαία και αναλογικά για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

«Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπάρξει έμμεσος εξαναγκασμός που να στερεί στον οποιοδήποτε πολίτη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Η απαγόρευση σε αγαθά και υπηρεσίες σαφώς και αποτελεί διάκριση για τους μη εμβολιασμένους,» τόνισε.

Ερωτηθείσα αν θα παρέμβει σε περίπτωση που επαγγελματίες υγείας υποχρεωθούν να εμβολιαστούν, όπως έχει αποφασιστεί στην Ελλάδα και στη Γαλλία, η κ. Λοττίδη ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έμμεσο εξαναγκασμό, ωστόσο αυτή η κατηγορία επαγγελματιών έχει αυξημένη ευθύνη απέναντι στην προστασία του ευρύτερου πληθυσμού.

«Το θέμα είναι τι κόστος υπάρχει σε αυτόν που δεν εμβολιάζεται και είναι επαγγελματίας υγείας. Θα χάσει τη δουλειά του ή θα ανασταλεί η εργασία του;» διερωτήθηκε.