Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Είδαν ποινικές ευθύνες για Στυλιανό (ο φιλελεύθερος)


Είδαν ποινικές ευθύνες για Στυλιανό
Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα το πόρισμα των ανακριτών για τον θάνατο του 15χρονου


Από ομάδα που θα συσταθεί στη Νομική Υπηρεσία θα περάσει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών σε σχέση με τυχόν ευθύνες για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού. Ένα και πλέον χρόνο μετά τον θάνατο ενός παιδιού που συγκλόνισε την Κύπρο παραδόθηκε χθες το πόρισμα των δύο ποινικών ανακριτών στον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη των τελικών αποφάσεων.

Όπως έγραψε χθες ο «Φ» στο πόρισμα αποδίδονται ποινικές ευθύνες σε σειρά αστυνομικών της πρώτης γραμμής που ελάμβαναν γνώση των περιστατικών βίας στην οικογένεια του Στυλιανού καθώς και σε λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας όπως και στον ένα γονέα του παιδιού.

Οι ενδεχόμενες ευθύνες αφορούν παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος ή άλλα παρεμφερή αδικήματα αφού φαίνεται υπηρεσιακοί να γνώριζαν για τα περιστατικά βίας και να μην ενημέρωναν ή να μην τα διερευνούσαν.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» τώρα ο Γενικός Εισαγγελέας θα δώσει το πόρισμα σε νομικούς για να το μελετήσουν και να προβούν σε εισηγήσεις.

Δεν αποκλείεται αν παραστεί ανάγκη να ζητηθεί από τους ποινικούς ανακριτές να προβούν σε συμπλήρωση της έρευνάς τους Αν θεωρηθεί ότι οι έρευνες είναι επαρκείς τότε θα μελετηθεί πρώτα ποια αδικήματα προκύπτουν και για ποιους και στη συνέχεια θα ετοιμαστούν τα κατηγορητήρια ώστε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Φαινομενικά θα καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εφόσον τα αδικήματα που προκύπτουν δεν θεωρούνται κακουργήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές Μόδεστος Πογιατζή και Ανδρέας Ε. Ανδρέου που διορίστηκαν από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη για τη διεξαγωγή ποινικής διερεύνησης σε σχέση με την υπόθεση θανάτου του ανήλικου Στυλιανού παρέδωσαν την έκθεσή τους. Παραλαμβάνοντας το πόρισμα και ευχαριστώντας τους ποινικούς ανακριτές για την εργασία τους ο Γενικός Εισαγγελέας Πώργος Σαββίδης τόνισε πως η υπόθεση αφορά μια δραματική ιστορία με τραγικό τέλος που μας συγκλόνισε όλους.

Το πόρισμα θα μελετηθεί ενδελεχώς από τη Νομική Υπηρεσία κι εκεί και όπου στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα θα δοθούν οδηγίες για τα δέοντα υπογράμμισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Αστυνομία όσο και στο υπουργείο Εργασίας είναι ανοικτές πειθαρχικές έρευνες που αφορούν την υπόθεση εν αναμονή των εξελίξεων με το πόρισμα των ανακριτών.

Στο μεταξύ η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη δήλωσε ότι η σημερινή (χθεσινή) ημέρα είναι αφιερωμένη στον Στυλιανό του οποίου ο θάνατος έδωσε το έναυσμα για αφύπνιση ενός συστήματος που πιάστηκε κοιμώμενο. Προσδιορίζεται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, μια νέα πορεία που θέλει τα πορίσματα να μην εγκαταλείπονται σε ξεχασμένα συρτάρια αλλά εκεί και όπου χρειάζεται να παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης ως ασφαλή οδό για την αποκάλυψη της κάθε αλήθειας και της απονομής πιθανών ευθυνών αλλά και της αποτροπής παρόμοιων συμπεριφορών και ενός τραγικού τέλους.

Σημείωσε ότι «σήμερα στεκόμαστε μπροστά στο επόμενο βήμα που χάραξαν οι ποινικοί ανακριτές με τη διαπίστωση σε δήλωση τους για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως τον κατεξοχήν Συνταγματικά αρμόδιο να αποφασίσει και να διατάξει τη δίωξη οποιουδήποτε προσώπου στη Δημοκρατία».
ο φιλελεύθερος
2/12/2020