Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Έκθεση-φωτιά: Πέραν των 60 καταγγελιών σε 4 μόλις χρόνια στην Κύπρο (Alphanews - VIDEO)


Έκθεση-φωτιά: Πέραν των 60 καταγγελιών σε 4 μόλις χρόνια στην Κύπρο

Alphanews
8 Μαρτίου 2021

Σε διάρκεια 10 χρόνων λοχίας της Εθνικής Φρουράς προέβη σε επτά διαφορετικά παράπονα σχετικά με σεξουαλική η άλλης μορφής παρενόχληση που υπέστη στον χώρο εργασίας της. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατεθεί οκτώ φορές σε διαφορετικές Μονάδες και Υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς.

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα που προκύπτει ανήμερα της μέρας της γυναίκας από έκθεση - φωτιά που έδωσε στη δημοσιότητα η Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη. Πέραν των 62 παραπόνων για παρενόχληση στον εργασιακό χώρο διερεύνησε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για 28 από αυτά υπήρχε βάσιμος λόγος για περαιτέρω διερεύνηση.

"Για ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 39,48% των παραπόνων, υπήρξε ικανοποίηση από πλευράς του/της παραπονούμενου/ης με σχετική παρέμβασή μας, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένων σε έκαστη περίπτωση, εισηγήσεων προς τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για υλοποίηση."

Σύμφωνα με την έκθεση ποσοστό 22,58% των παραπόνων τερματίστηκαν λόγω διακοπής της έρευνας, είτε μετά από επιθυμία των παραπονουμένων είτε λόγω αντικρουόμενων ισχυρισμών και ανεπαρκών στοιχείων, είτε λόγω προσφυγής στο δικαστήριο. Την ίδια ώρα ποσοστό που ξεπερνά το 19% των παραπόνων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση, με το 80% των συνολικών καταγγελιών για παρενόχληση στην εργασία να έχει υποβληθεί από γυναίκες.

"Σπάσε την σιωπή"

"Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης , κακοποίησης γυναικών σε Κύπρο και Ελλάδα σε ποιο βαθμό πιστεύετε συναντάμε το καταδικαστέο αυτό φαινόμενο ανάμεσά μας στην Κυπριακή κοινωνία συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή πέραν των 8 στους 10 θεωρούν ότι στην Κυπριακή κοινωνία ότι υπάρχει σε μεγάλο ή σε αρκετό βαθμό."

Φάκελος...Ελευθερίου

Στο μεταξύ στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος της υπόθεσης της Αντρης Ελευθερίου αφού οι ανακριτές της υπόθεσης ολοκλήρωσαν τον κύκλο των καταθέσεων. Συμφωνα με την αστυνομία εντός της εβδομάδας ενδεχομένως να κλείσει ο κύκλος ερευνων και για άλλες υποθέσεις οι οποίες επίσης θα διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία.