Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Επίτροπος Διοικήσεως: "Στοίβες οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Αlphanews.live - ΒΙΝΤΕΟ)


Επίτροπος Διοικήσεως: "Στοίβες οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα"

Αlphanews.live
28 Ιουλίου 2021

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα φιλόδοξο και σημαντικό διάβημα από την πολιτεία που με τυχόν καθυστερήσεις, βάζουν τους δικαιούχους σε μια δυσμενή θέση καθότι δεν εξασφαλίζεται η αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των ανθρώπων.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδου, ανέφερε πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έδειξαν, μέσα από τα παράπονα των αιτητών, πως παρουσιάζουν κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των διοικούμενων αλλά στις εκατοντάδες αιτήσεις και στον τρόπο διαχείρισης τους.

"Εάν τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορούν να ζητούνται τα περαιτέρω έγγραφα και να μπορούν να δοθούν και ηλεκτρονικά, ή να υπάρχει μια επικοινωνία τηλεφωνική, ή να υπάρχει ένας λειτουργός που να τα παραλαμβάνει και να τα σφραγίζει και να ξέρουν ότι αρχίζει η διαδικασία, έχει ληφθεί η αίτηση του εξετάζεται, ίσως όλα αυτά, ο χρόνος συμβληθεί, η αγωνία να περατώνεται σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα"

Η κυρία Λοττίδου, τόνισε πως το ΕΕΕ το λαμβάνει ένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να δουλέψει για ένα χρονικό διάστημα ή δεν βρίσκει εργασία και περαιτέρω να χρειάζεται άλλα επιδόματα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αλυσιδωτή κατάσταση παροχής επιδομάτων.

"Η δική μας εμπειρία μέσα από το γραφείο δείχνει ότι τουλάχιστον επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόνοια στον νόμο ότι μέχρι να εξεταστεί εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, γιατί πολλές φορές ερχόντουσαν στο γραφείο και μας έλεγαν θα μας κόψουν τώρα το ρεύμα, θα με βγάλει τώρα ο ιδιοκτήτης έξω από το σπίτι. Υπήρχαν φορές που μας έλεγαν θα κοιμηθώ στο αυτοκίνητο γιατί δεν θέλω να αντικρύσω τον ιδιοκτήτη.

Η Επίτροπος Διοικήσεως αποκάλυψε πως υπάρχουν στοίβες αιτήσεων ΕΕΕ ενώπιον τους με τα παράπονα πολιτών αυτή την στιγμή να "αγγίζουν" τα εξήντα.

"Παίρνουμε πάρα πολλά Παράπονα τα οποία υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις πολλές φορές και με δική μας παρέμβαση τροχοδρομείται επίσπευση της διαδικασίας πολλές ικανοποιήσεις. Αυτά που ανέφερα είναι αυτά που είναι ανοιχτά και έχουν αυτές τις κοινές συνιστάμενες"

Μάλιστα, ανέφερε πως το γραφείο της είναι άμεσα προσβάσιμο και μπορεί ο καθένας να υποβάλει το παράπονο του με οποιοδήποτε τρόπο, φτάνει να είναι γραπτώς ούτως ώστε να μπορούν να εξετάσουν αν τον επηρεάζει άμεσα και προσωπικά και δεν αφορά καταγγελία τρίτου προσώπου