Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Περίπου 2.500 παράπονα εξέτασε η Επίτροπος Διοικήσεως - Τι αφορούν (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Περίπου 2.500 παράπονα εξέτασε η Επίτροπος Διοικήσεως - Τι αφορούν

16 Φεβρουαρίου 2022
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα περισσότερα αφορούν επιδόματα και υπαλληλικές σχέσεις


Την εξέταση περίπου 2.500 παραπόνων ολοκλήρωσε το 2020 το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη, η οποία μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για την ετήσια έκθεσή της για το 2020 ανέφερε ότι τα περισσότερα παράπονα αφορούν επιδόματα και υπαλληλικές σχέσεις και ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους πως με την λειτουργία του νέου Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας θα εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις.
Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες του Επιτρόπου, καθώς και στην Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ότι μέσα από τις αρμοδιότητες του, ο Επίτροπος Διοικήσεως έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει όπου υπάρχει κακοδιοίκηση.

Σημείωσε ότι ασφαλώς η πανδημία ήταν στο επίκεντρο σειράς παρεμβάσεων τους, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, θέματα από τα σχολεία, από άτομα με αναπηρίες, από παιδιά με αναπηρίες, από θέματα μητρότητας, κ.α.

Όσον αφορά τα παράπονα, η Επίτροπος Διοικήσεως είπε ότι «τα τελευταία χρόνια είμαστε στα ίδια επίπεδα», σημειώνοντας ότι εκείνο που πρωτοστατεί πάντοτε όσον αφορά τα παράπονα είναι τα επιδόματα και οι υπαλληλικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την Έκθεση, μεγάλος παραμένει ο αριθμός παραπόνων με αντικείμενο την κοινωνική ασφάλιση, τα οποία σχετίζονται με την παροχή οικονομικής στήριξης στους εργαζομένους λόγω αναστολής εργασιών, συνεπεία της πανδημίας. Επίσης εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος ο αριθμός παραπόνων για τις κοινωνικές παροχές οι οποίες σχετίζονται με την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή/και τα επιδόματα και χορηγίες.

Μεγάλο ποσοστό παραπόνων αφορούν, επίσης, στις υπαλληλικές σχέσεις, που σχετίζονται, δηλαδή, με παράπονα εκπαιδευτικών ή μελών του ωρομίσθιου προσωπικού ή εργαζομένων σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε υψηλό επίπεδο παραμένει το ποσοστό των παραπόνων που έχουν ως αντικείμενο την ακίνητη ιδιοκτησία.

Μεγάλος παραμένει ο αριθμός παραπόνων τα οποία εξετάζονται υπό την αρμοδιότητα της Επιτρόπου ως Ανεξάρτητος Μηχανισμό Προώθησης Προστασίας και Παρακολούθησης της Εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για Άτομα με Αναπηρία.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η Επίτροπος, ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων δέχεται καταγγελίες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με ισχυρισμούς για διακρίσεις λόγω φύλου, εκφοβισμό, παρενόχληση, διάκριση λόγω εθνικής καταγωγής κλπ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο συνολικός αριθμός των προς διεκπεραίωση παραπόνων κατά το 2020 ανερχόταν σε 5.338, εκ των οποίων 2.551 παράπονα υποβλήθηκαν το 2020, 2.767 παράπονα εκκρεμούσαν από προηγούμενα έτη και για 20 διεκπεραιωθέντα παράπονα οι παραπονούμενοι/ες επανήλθαν.

Από τα 5.338 προς διεκπεραίωση παράπονα, κατά τη διάρκεια του 2020, ολοκληρώθηκε η εξέταση 2.501 παραπόνων, με το μηνιαίο μέσο όρο διεκπεραιωθέντων παραπόνων να ανέρχεται στα 208 παράπονα.

Από τις 156 Εκθέσεις/Αυτεπάγγελτες Έρευνες της Επιτρόπου κατά το 2020, υπήρξε συμμόρφωση σε 66 εξ αυτών, δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης ανήλθε στο 42,3%.

Επιπρόσθετα, σε 629 περιπτώσεις υπήρξε συμμόρφωση κατόπιν παρέμβασης της Επιτρόπου, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σχετική Έκθεση, ενώ 600 παράπονα, αφού εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Επιτρόπου και ενημερώθηκαν σχετικά οι παραπονούμενοι/ες.

Ερωτηθείσα από Βουλευτές για το ενδεχόμενο προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δικαιούχων, απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα άρνησης της υποχρέωσης του κράτους αλλά καθυστερήσεων.

Σημείωσε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως με την λειτουργία του νέου Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, θα αντιμετωπιστεί και θα εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις.

Η Επίτροπος Διοικήσεως ανέφερε, επίσης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι ο κύριος ρόλος του Επιτρόπου Διοικήσεως είναι διαμεσολβητικός.

Άρα, συνέχισε, αν η επιτυχία τους είναι με την πρώτη διαμεσολάβηση να υπάρξει ικανοποίηση του παραπονούμενου , για το Γραφείο του Επιτρόπου είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει ταχεία παρέμβαση και ικανοποίηση και δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι είτε η επιστολή με εισηγήσεις ή το τελευταίο βήμα τους που είναι οι εκθέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι «είναι με χαρά που διαβάσαμε αλλά και αναφέρθηκε από την Επίτροπο για την συμμόρφωση των Υπηρεσιών του κράτους προς τις εκθέσεις της και προς τις συστάσεις της».

Αλλά, πρόσθεσε, «είναι και επίσης με μεγάλη χαρά που ακούσαμε πως η ισχυρή πλειοψηφία των παραπόνων που έρχονται στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως εξετάζονται με μια αμεσότητα και αποτελεσματικότητα από το Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως».
«Έχουμε πει και σήμερα πως θα μελετήσουμε επιμέρους την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και θα έχουμε συχνές συνεδριάσεις επί της έκθεσης αυτής, ούτως ώστε να δούμε πως ουσιαστικά και αποτελεσματικά λειτουργούμε ως Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως για να εφαρμόζονται αυτά όλα που καταγράφονται στις εκθέσεις της», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ότι τα περισσότερα παράπονα αφορούν επιδόματα και καθυστερήσεις στις συντάξεις, ο κ. Δημητρίου είπε ότι είναι ένα ζήτημα που έχει εξεταστεί και πριν δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Εργασίας, και εκεί στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου «μας έχει δηλωθεί πως υλοποιείται και όντως τις προηγούμενες μέρες κάποια επιδόματα πλέον έχουν μηχανογραφηθεί, και θα πρέπει να καταλάβουμε το εξής όλοι σε αυτή την χώρα: Πως χωρίς την μηχανογράφηση, χωρίς την ψηφιακή διακυβέρνηση δεν θα βελτιωθούν δραστικά αυτοί οι χρόνοι ανταπόκρισης του κράτους».

«Και κάτι άλλο, δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα μειώνεται στο να υποβάλεις την αίτηση», ανέφερε. Η γραφειοκρατία, πρόσθεσε, «που θα μειωθεί είναι και το ποια ενημέρωση θα έχει ο πολίτης μέχρι την ημέρα της έγκρισης. Να ξέρει με ένα email ότι παραλήφθηκε, ότι θα ξεκινήσει η εξέταση , ότι εξετάστηκε, ότι εγκρίθηκε ή ότι απορρίφθηκε ή ότι χρειάζεται να επισυνάψει ακόμα ένα δικαιολογητικό».

«Και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνικό κράτος, για τους πολίτες μας. Να είναι ένα κράτος αλληλέγγυο, με κοινωνικό ευαισθησία που να αποδίδει και τα επιδόματα και τις συντάξεις στον χρόνο που οι πολίτες τα χρειάζονται», είπε ο κ. Δημητρίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «κάποια από τα προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την κοινωνία, όχι μόνο εξακολουθούν να υφίσταται αλλά διογκώθηκαν».

«Κλασικότερα παραδείγματα η καταβολή επιδομάτων, συντάξεων είτε αυτό είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είτε είναι η μικρή επιταγή είτε είναι τα ανεργιακά», σημείωσε.

Όπως είπε, το να καθυστερείς ως κράτος να καταβάλεις επιδόματα, τα οποία εκείνος που τα αιτείται τα έχει ανάγκη άμεσα, αφού σχετίζονται με την καθημερινή του επιβίωση, στην ουσία υποσκάπτεις τον ίδιο το θεσμό που καλείσαι εσύ ο ίδιος να εγκρίνεις.

«Καλούμε για ακόμα φορά την κρατική μηχανή και την Κυβέρνηση να λάβει εκείνα τα μέτρα που πρέπει για να ξεφύγουμε από τις χρονοβόρες διαδικασίες, να διευκολυνθεί ο κόσμος να λαμβάνει αυτά που δικαιούται σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη «είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή διαβίωση πολιτών και το θεωρούμε απαράδεκτο να πρέπει οποιοσδήποτε να απευθύνεται στην Επίτροπο Διοικήσεως είτε για του απαντήσει οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος ή αξιωματούχος στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει μέχρι που βρίσκεται η υπόθεση του είτε για να καταγγείλει αδυναμίες και λάθη της κρατικής μηχανής».