Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Η Λοττίδου, το ΤΕΠΑΚ και η θυματοποίηση ανεμβολίαστων φοιτητών (ο Φιλελεύθερος)


Η Λοττίδου, το ΤΕΠΑΚ και η θυματοποίηση ανεμβολίαστων φοιτητών
ο Φιλελεύθερος
28 Σεπτεμβρίου 2021

Τι και αν οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει στο 82% του πληθυσμού. Τι και αν εδώ και πολλές εβδομάδες ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων κατέβηκε πέριξ του 100. Τι και αν η αποχώρηση του προκλητικού υπουργού από το Υγείας επέφερε πιο χαμηλούς τόνους και πιο λογική συμπεριφορά στα της πανδημίας. Ακόμη, τι και αν ο εγκληματικός διχασμός που είχαν κάποιοι επιφέρει στην κοινωνία, δείχνει να καταλαγιάζει. Κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται με τρόπο απάνθρωπο, εκβιαστικό, που τείνει να αγγίξει τα όρια του φασισμού, σε βάρος των λίγων που έχουν παραμείνει ακόμη ανεμβολίαστοι.

Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, αφορά νέα παιδιά. Φοιτητές, που βιώνουν μιαν απάνθρωπη μεταχείριση στο πανεπιστήμιό τους. Το θέμα εθίγη αρκετές φορές μέχρι τώρα στα ΜΜΕ. Ωστόσο, φαίνεται ότι μερικοί αδυνατούν να ξεφύγουν από εγωιστικές νοοτροπίες και θεωρούν ότι δικαιούνται την όποια μικρή εξουσία έχουν στα χέρια τους, να την ασκούν με όποιο τρόπο γουστάρουν. Αδιαφορώντας για το ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θυματοποιούν νέα παιδιά. Απειλώντας να σκοτώσουν το μέλλον τους. Γιατί; Επειδή τυγχάνει να μην συνηγορούν στον εμβολιασμό τους, για τον όποιο λόγο και αν αυτό συμβαίνει.

Ο λόγος αφορά το ΤΕΠΑΚ. Όπου ένας αριθμός (μικρός ευτυχώς) καθηγητών, επιμένει να μεταχειρίζεται τους φοιτητές ως δύο ταχυτήτων. Αυτό ανάγκασε ομάδα ανεμβολίαστων φοιτητών να καταφύγει στην Επίτροπο Διοικήσεως. Καταγγέλλοντας ότι τυγχάνουν δυσμενούς μεταχείρισης με την γνωστή απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, βάσει της οποίας, φυσική παρουσία δικαιούνται μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες.

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή την οποία απέστειλε η Επίτροπος Διοικήσεως στη Σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ, οι φοιτητές επικαλούνται α) παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, β) περιθωριοποίηση τους, γ) σύγκρουση με τις πρόνοιες του ψηφίσματος 2361/2021 του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ουδείς πρέπει να πιέζεται να εμβολιαστεί ή να υφίσταται διακρίσεις, δ) σύγκρουση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, ε) σύγκρουση με το ότι τα rapid test γίνονται δεκτά παντού στη δημόσια υπηρεσία.

Ο λόγος που ανάγκασε την ομάδα φοιτητών να αποταθεί στην Επίτροπο Διοικήσεως είναι το γεγονός ότι αρκετοί καθηγητές δεν προσφέρουν δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των διαλέξεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επηρεαζόμενοι φοιτητές να έχουν πρόσβαση μόνο σε σημειώσεις/παρουσιάσεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο.

Από την αρχή που λήφθηκε η περιβόητη απόφαση του ΤΕΠΑΚ (το μόνο πανεπιστήμιο που απέκλεισε τη φυσική παρουσία των ανεμβολίαστων φοιτητών έστω και με SafePass) ότι εξόφθαλμο ότι κάποια μυαλά λειτούργησαν πονηρά. Με εμφανή πρόθεση να εξαναγκάσουν τους φοιτητές να εμβολιαστούν. Είναι επίσης εμφανές, πως όταν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου επιχειρούσαν να καθησυχάσουν ότι θα γίνουν διευθετήσεις ώστε οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, απλώς, παραπλανούσαν. Ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν το ότι μόλις καθόταν ο κουρνιαχτός, οι φοιτητές αυτοί θα βρισκόντουσαν στριμωγμένοι κι έτσι θα αναγκάζονταν να εμβολιαστούν. Εξ ου και κόμπαζαν στη συνέχεια ότι εκτοξεύθηκαν οι εμβολιασθέντες στο 70%.

Πολύ καλά έπραξαν όσοι αυτοβούλως εμβολιάστηκαν. Είναι, όμως, απαράδεκτη η τακτική της πίεσης ώστε να εξαναγκαστούν να εμβολιαστούν όσοι δεν θέλουν. Εκείνο, μάλιστα, που είναι αδιανόητο είναι αυτό που καταγγέλλουν οι φοιτητές. Ότι μερικοί καθηγητές (ευτυχώς λίγοι) σκοπίμως δεν τους προσφέρουν ισότιμη εκπαίδευση. Μιλάμε για νέα παιδιά κύριοι. Μιλάμε για το μέλλον τους. Κάποιοι από αυτούς, με κόπους και μόχθους καταφέρνουν να σπουδάσουν. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον τους επειδή δεν τους πείθετε να εμβολιαστούν.

Η Επίτροπος Διοικήσεως στην επιστολή της προς το ΤΕΠΑΚ είναι ξεκάθαρη. «Σημειώνω και υπογραμμίζω, ξανά, ότι σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τις παραμέτρους που έχουν καθορίσει αρμόδια δικαστήρια, οι όποιοι περιορισμοί ατομικών δικαιωμάτων πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να συνάδουν με τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας».

Ενδεικτική της απαράδεκτης τακτικής μερικών καθηγητών του ΤΕΠΑΚ είναι η υπενθύμιση-προειδοποίηση της Επιτρόπου Διοικήσεως: «Βάσει του Ενωσιακού Δικαίου για καταπολέμηση των διακρίσεων και του εναρμονιστικού με αυτό εθνικού νόμου, ο εκάστοτε Επίτροπος καθίσταται ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, και μέσω αυτής της αρμοδιότητάς του, του παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης δεσμευτικών αποφάσεων, όπου διαπιστώνεται ότι ένας νόμος, κανονιστική πράξη συνιστά διάκριση έναντι ενός προστατευόμενου αγαθού, όπως οι πεποιθήσεις, πέρα από τις θρησκευτικές, οι οποίες επίσης προστατεύονται από τον εν λόγω νόμο».

Είναι ευχής έργον, ότι ακόμη υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι πασχίζουν, εν μέσω ενός παρατεταμένου παραλογισμού ο οποίος ισοπεδώνει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, να συγκρατήσουν τις ακρότητες. Αξίζει ένα μπράβο στην κ. Λοττίδου η οποία ορθώνει ανάστημα μπροστά σε αποφάσεις και συμπεριφορές, που θυματοποιούν νέα παιδιά. Την ώρα που οι πάντες πηγαίνουν παντού με SafePass, μερικοί φοιτητές αντιμετωπίζονται με τρόπο που θυμίζει το φαινόμενο του λεπρού.

Οφείλουμε, ωστόσο, να υποδείξουμε στην κ. Λοττίδου πως αν πραγματικά επιθυμεί να τερματίσει αυτή την προκλητική και απάνθρωπη ανισότητα, πρέπει να το πράξει τάχιστα. Αν αφεθεί το θέμα σε βάθος χρόνου, οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Τάχιστα, λοιπόν, κυρία Λοττίδου! Για να αντιληφθούν όλοι στο ΤΕΠΑΚ, ότι ο προϋπολογισμός τους βγαίνει από τις τσέπες των φορολογούμενων. Εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Ως εκ τούτου, δεν έχουν το παραμικρό δικαίωμα να λειτουργούν με τρόπο που θυματοποιεί κάποιους.