Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Επ. Διοικήσεως για ομοφοβικό επεισόδιο: Ώρα για ενεργοποίηση του ποινικού κώδικα (Philenews)23 Φεβρουαρίου 2023
Philenews

«Έφθασε η ώρα να ενεργοποιηθούν άμεσα και να μην περιορίζονται μόνο στη θεωρία τα άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν στη ρητορική μίσους», σημειώνει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη, με αφορμή την επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση της Accept ΛΟΑΤΚΙ στο ΤΕΠΑΚ. Η κα Λοττίδη σημειώνει παράλληλα ότι «σήμερα είναι η ώρα να προασπιστούμε τις αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας που κανένας δεν έχει δικαίωμα να την τραυματίσει».

Όπως αναφέρει, βρισκόμαστε μπροστά σε αδικήματα κοινής επίθεσης με το κίνητρο της προκατάληψης για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και αυτό θα πρέπει να λάβει υπόψη η Αστυνομία της οποίας υποβάλλει την παρούσα τοποθέτηση.

Τονίζοντας ότι κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα, προσθέτει «ποσό μάλλον όταν αυτή στρέφεται κατά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού» χαρακητρίζοντας το περιστατικό «οπισθοχώρηση σαν κοινωνία για όλα αυτά που κατακτήσαμε, χτες τραυματίστηκαν οι αρχές τη Δημοκρατίας και αυτό δεν πρέπει να τύχει καμίας ανοχής».

Η Επίτροπος Διοίκησης αναφέρει επίσης ότι διαπιστώνει με λύπη «για ακόμη μία φορά, πως άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά έντονο ρατσισμό και διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, και να παραμένουν δέκτες ομοφοβικών συμπεριφορών και αντιλήψεων που προκύπτουν από σειρά στερεοτύπων σχετικά με το τι είναι «κανονικό» και «αποδεκτό».

Υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες για τη θεσμική καταχώρηση της ισότητας και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, κάτι το οποίο έχει επισημάνει επανειλημμένως το Γραφείο της. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε νομικό επίπεδο σε σχέση με την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, δυστυχώς, στην πράξη, τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν εκλείψει, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται ενέργειες που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια συνανθρώπων μας.

Η κ. Λοττίδη χαιρετίζει την ανακοίνωση της Αστυνομίας σε σχέση με το περιστατικό, η οποία όπως ανέφερε, θα το διερευνήσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με βάση το σχετικό νομικό πλαίσιο που αφορά σε αδικήματα με κίνητρο προκατάληψης (Περί Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011) .

Παράλληλα, σημειώνει και την ανάγκη δίωξης των δραστών στη βάση του Άρθρου 35 Α του Ποινικού Κώδικα.

Προσθέτει ότι «τώρα είναι η ώρα ενεργοποίησης των συγκεκριμένων άρθρων γιατί από τον ρατσιστικό λόγο και την εξέταση της ρητορικής μίσους, αγγίξαμε σήμερα τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται σε συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Ο εφησυχασμός δεν έχει πια θέση. Σήμερα είναι ώρα να προασπιστούμε τις αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας που κανένα.