Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Πως θα ψηφίσουν στις Βουλευτικές όσοι νοσούν με Covid; (AlphanewsLive – ΒΙΝΤΕΟ)


Πως θα ψηφίσουν στις Βουλευτικές όσοι νοσούν με Covid;

AlphanewsLive
9 Απριλίου 2021

Τέσσερις επιλογές ώστε να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν τον ερχόμενο Μάιο για τις Βουλευτικές Εκλογές διακρίνει η Επίτροπος Διοικήσεως στη βάση των παραδειγμάτων που είδαμε να συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο προβληματισμός εστιάζεται σε όσους πολίτες πιθανώς να νοσούν με κορωνοϊό και να είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Μαρία Λοττίδου ανέφερε ότι το θέμα συζητείται από την εκτελεστική εξουσία ώστε να μην υπάρξουν διακρίσεις. Όμως, ξεκαθάρισε, μιλάμε για τα άτομα που είναι σε θέση να ψηφίσουν και δεν είναι διασωληνομένα ή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

«Η άποψη μας είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί αυτό το δικαίωμα και αντλώντας έμπνευση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τις απασχόλησε το συγκεκριμένο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέθεσε τέσσερα παραδείγματα που ακολουθήθηκαν:
  • Αναβολή εξ ολοκλήρου των εκλογών εξαιτίας της κάκιστης επιδημιολογικής εικόνας
  • Εφαρμογή της επιστολικής ψήφου
  • Εφαρμογή της ψήφου μέσω Αντιπροσώπου
  • Ψηφοφορία μέσω κατ’ οίκον υπηρεσίας, δηλαδή μεταφορά της κάλπης στο σπίτι

Τα τρία τελευταία προαπαιτούν συνταγματική τροποποίηση, είπε, κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται αναλόγως και της επιδημιολογικής εικόνας που θα επικρατεί.