Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Επ. Διοικήσεως για φοιτητή-ασθενή HIV - Κακώς εκδόθηκε η απόφαση για μη άδεια παραμονής (Η Καθημερινή)


Επ. Διοικήσεως για φοιτητή-ασθενή HIV - Κακώς εκδόθηκε η απόφαση για μη άδεια παραμονής
28 Μαρτίου 2022
Η Καθημερινή
Το όλο θέμα είναι κακής έρευνας γιατί δεν του έκδοσαν άδεια σαν φοιτητής για διαμονή, πρόσθεσε


Με αφορμή την πολύκροτη πλέον υπόθεση για την μη έκδοση άδειας παραμονής σε φοιτητή φορέα του ιού HIV η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρία Μαρία Λοττίδου κλήθηκε να ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση της Κάτιας Σάββα, η κυρία Λοττίδου επεξήγησε πως αρχικά με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ιικό φορτίο του φορέα-ασθενούς για να ξεκαθαριστεί κατά πόσο μπορεί μέσα στην καθημερινότητά του να μεταδίδει τον ιό, αποτελώντας παράλληλα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η Επίτροπος Διοικήσεως ξεκαθάρισε πως ένας τέτοιος ασθενής φέρει πολύ χαμηλό ιικό φορτίο και ως εκ τούτου δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, παραθέτοντας μάλιστα διάφορα παραδείγματα και τονίζοντας πως μπορεί να έχει μία φυσιολογική ζωή, να είναι φίλος, συνάδελφος ή συμφοιτητής αφού δεν πρέπει να υπάρχει ο φόβος που υπήρχε παλαιότερα λόγω της άγνοιας που υπήρχε για παρόμοιες ασθένειες.

Το ερώτημα υπογράμμισε η κυρία Λοττίδου που θα έπρεπε αρχικά ν’απαντηθεί είναι εάν και κατά πόσο ο ασθενής αποτελούσε κίνδυνο για την δημόσια υγεία με την ίδια ν’απαντά κατηγορηματικά όχι, κακίζοντας μάλιστα την αρχική απόφαση για μη έκδοση άδειας παραμονής κάνοντας λόγω για «κακή έρευνα».

«Το όλο θέμα είναι κακής έρευνας γιατί δεν του έκδοσαν άδεια σαν φοιτητής για διαμονή. Μετά την κατακραυγή που ακολούθησε, προέβησαν σε συγκεκριμένη έρευνα. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν στην Κύπρο, ήταν με on line και τώρα θα ερχόταν στην Κύπρο. Μετά το σάλο, επανεξετάζουν την υπόθεση για να δώσουν άδεια παραμονής.»

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί: