Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Ατομική ευθύνη και λάθος εκτίμηση "πίσω" από τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (Αlphanews - VIDEO)


Ατομική ευθύνη και λάθος εκτίμηση "πίσω" από τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού
Αlphanews
19 Απριλίου 2021

Ως πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττιδου την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων κατά δώδεκα συνολικά προσώπων αναφορικά με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ανέφερε ότι η απόφαση του Γιώργου Σαββίδη καταδεικνύει την αποφασιστηκότητα για κάθαρση της κατάστασης που επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες "είτε τα προβλήματα είναι συστημικά, είτε είναι ατομικά"

"Οι διαπιστώσεις για να φτάσουμε σε ποινικές διώξεις, δεν ήταν συστημικές, αλλά ατομικές. Υπάρχει ατομική ευθύνη και όχι μόνο συλλογική. Μέσα από αυτό μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή, να αλλάξουμε πράγματα, να μας προβληματίσει το πόρισμα και η διαδικασία, τους αρμοδίους, την επαναλειτουργία των ΥΚΕ σε καλύτερες βάσεις και εκπαιδεύσεις και κυρίως να καλλιεργήσει και να αφυπνήσει την ατομική ευθύνη του λειτουργήματος που κάνει ο καθένας, ιδιαίτερα όταν ασχολείται με παιδιά."

Η κυρία Λοττίδου έκανε λόγο για προσωπική πορεία του κάθε λειτουργού που διαφάνηκε μέσα από τη συγκεκριμένη, τραγική υπόθεση. Τόνισε δε, ότι με βάση το πόρισμα που εξέδωσε το Γραφείο της και δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μαρτυρία στο δικαστήριο, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για θέμα που αφορά σε έλλειψη προσωπικού στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά "λανθασμένη εκτίμηση"

"Έλλειψη προσωπικού θα ήταν να μην ααχοληθούν καθόλου με το θέμα γιατί δεν έιχαν χρόνο ή γιατί δεν είχαν τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν. Υπήρχαν αυτά, τα πρωτόκολλα, οι οδηγίες από προϊστάμενους. Δυστυχώς υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει ο ανθρώπινος υποκειμενικός παράγοντας στην εκτίμηση του κινδύνου. Αυτό εξέλειπε στη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι η έλλειψη προσωπικού, χωρίς να το υποβαθμίζω και είναι κάτι που επικαλούνται όλες οι υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να χωνόμαστε πίσω από την έλλειψη προσωπικού, ας κάνουμε αυτό που κάνουμε σωστά. Εάν θα χειριστούμε πέντε υποθέσεις, να τις κάνουμε σωστά. Αυτή τη διαδρομή έδειξε ότι κατά τον χειρισμό έγινε το λάθος, άρα νομίζω πως αυτό καταδεικνύει ότι ο καθένας από μας πρέπει να αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης του γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επανεκκινήσουμε σωστά.