Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Μητέρα περιμένει εδώ και 15 μήνες τα αποτελέσματα της νεκροτομής του παιδιού της (o φιλελεύθερος)


Μητέρα περιμένει εδώ και 15 μήνες τα αποτελέσματα της νεκροτομής του παιδιού της
Στο περίμενε για χρονικό διάστημα πέραν των 15 μηνών βρίσκεται μητέρα που αναμένει τα αποτελέσματα της νεκροτομής που διενεργήθηκε επί της σορού της ανήλικης κόρη της, η οποία απεβίωσε αιφνιδίως την 20η Ιουλίου 2019. Η μητέρα της εκλιπούσας υπέβαλε στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παράπονο που στρέφεται κατά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της νεκροτομής, με την Επίτροπο Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη να σημειώνει δεικτικά αφενός μεν ότι το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει δεν μπορεί να κριθεί ως «εύλογο» και αφετέρου δε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται συνιστά χαρακτηριστικό στοιχείο κακοδιοίκησης. Επί της ουσίας της υπόθεσης η Επίτροπος καλεί τον ΟΚΥπΥ να μεριμνήσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για την ενημέρωση της παραπονούμενης αναφορικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα αίτια θανάτου της κόρης της.


Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης η Επίτροπος ζήτησε από τον ΟΚΥπΥ να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταστεί δυνατή μέχρι τώρα η ολοκλήρωση της έκδοσης των αποτελεσμάτων της νεκροτομής, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της ανήλικης.


Σε απαντητική του επιστολή ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε πάρει προτεραιότητα έναντι άλλων υποθέσεων που ήταν παλαιότερες και ότι όταν ολοκληρωθεί η διερεύνησή της, η ιατροδικαστική έκθεση θα παραδοθεί στην Αστυνομία. Την ίδια ώρα ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας ενημέρωσε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για ολοκλήρωση των ιστολογικών δειγμάτων σε ιδιωτικό εργαστήριο της Κύπρου, καθώς το κρατικό εργαστήριο παθολογοανατομίας δεν διενεργεί εξετάσεις σε ιατροδικαστικά περιστατικά, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση λόγω των αυξημένων περιστατικών.


Στα συμπεράσματά της η Επίτροπος σημειώνει ότι το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από τότε που η παραπονούμενη υπέβαλε το αίτημά της για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της νεκροτομής δεν μπορεί να κριθεί ως εύλογο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και συνάμα τραγικό ζήτημα για μια οικογένεια, αυτό του αιφνίδιου θανάτου του ανήλικου παιδιού της.


«Αντιλαμβάνομαι ότι η λύση που το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει για αντιμετώπιση του προβλήματος της μη διενέργειας εξετάσεων σε ιατροδικαστικά περιστατικά από τα κρατικά εργαστήρια, είναι η ανάθεσή τους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η καθυστέρηση που παρατηρείται, δεν αφορά τον πολίτη και ούτε θα πρέπει ο πολίτης να υποβάλλεται σε οποιαδήποτε ταλαιπωρία», σημειώνει η Επίτροπος, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις συνιστούν χαρακτηριστικό στοιχείο κακοδιοίκησης.


Καταλήγοντας, η Επίτροπος καλεί τον ΟΚΥπΥ όπως μεριμνήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για την ενημέρωση της οικογένειας αναφορικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα αίτια θανάτου του παιδιού της.