Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Αστυνομία να διερευνήσει επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα στη Λάρνακα (ToThemaOnline)


Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Αστυνομία να διερευνήσει επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα στη Λάρνακα

14 Ιουλίου 2022

ToThemaOnline


Την ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων με βάση τα οποία εξετάζεται ένα αδίκημα, το οποίο πιθανόν να ενέχει ρατσιστικό κίνητρο, ζητά η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων-Cyprus Ombudsman Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, με ανακοίνωσή της σχετικά με το περιστατικό που διαδραματίστηκε στη Λάρνακα και είδε το φως της δημοσιότητας μέσω βίντεο που κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου εμφανίζεται άντρας να ξυλοκοπά γυναίκα αφρικανικής καταγωγής.

«Το αποτρόπαιο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας το οποίο προβάλλει άντρα να επιτίθεται βίαια και να ξυλοκοπεί Αφρικανή γυναίκα που κρατάει βρέφος στα χέρια της, επιβάλλει αφενός την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τον χειρισμό του συγκεκριμένου συμβάντος, αφετέρου δε την παροχή κατάλληλης στήριξης στο θύμα της βίαιης αυτής εγκληματικής πράξης», τονίζει η Επίτροπος.

Όπως εξηγεί η κ. Στυλιανού, η ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων για επίθεση με ρατσιστικό κίνητρο είναι απαραίτητη, γιατί η αναγνώριση ρατσιστικού κινήτρου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη μετέπειτα προώθηση της όποιας κατηγορίας με την δυνατότητα εφαρμογής του του άρθρου 35Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο καθιστά ως επιβαρυντικό παράγοντα της ποινής το κίνητρο της προκατάληψης κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, των θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, των γενεαλογικών καταβολών, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Η Επίτροπος εκφράζει, πάντως, την ικανοποίησή της «για το γεγονός ότι, όπως έχει δημοσιευθεί από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας επιλήφθηκε άμεσα του ζητήματος, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του».

Προσθέτει, όμως, ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι «παραμένει προσηλωμένη και εντείνει τις προσπάθειες και δράσεις της για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ρατσισμού, και την αποτελεσματική προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες εκείνες ομάδες του πληθυσμού, που αποτελούν «εύκολους στόχους» διακρίσεων, ρατσιστικής μεταχείρισης, ρατσιστικής βίας ή και λόγου».

«Αν δεν μπορεί κάποιος να σεβαστεί μια μάνα με παιδί στην αγκαλιά τότε είμαστε ως κοινωνία ικανοί για αποτρόπαιες πράξεις που δεν χωρούν εύκολα στην φαντασία και η καμπάνα κτυπάει για όλους», τονίζει η Επίτροπος.

Άλλωστε, αναφέρει ότι το εν λόγω βίντεο υπενθυμίζει ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη Κυπριακή κοινωνία, η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που πλήττουν ομάδες του πληθυσμού οι οποίες εκπίπτουν από τα στερεότυπα του «κανονικού», του «σύνηθες» και του «αποδεκτού», ενώ υπενθυμίζει και την επίθεση εναντίον αλλοδαπής γυναίκας στη Λάρνακα από Κύπριες, καθώς και τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών διανομέων φαγητού στο κέντρο της Λευκωσίας.

«Η μισαλλοδοξία εναντίον των «άλλων» ή των «διαφορετικών», η οποία εντείνεται από ρατσιστικά σχόλια στο διαδίκτυο συμβάλει στη δημιουργεί τοξικού κλίματος έναντι συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, καθιστώντας αυτές εξαιρετικά τρωτές σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και εγκλήματα μίσους», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτρόπου.

Πηγή https://bit.ly/3z1G47D

Αυτούσια η Τοποθέτηση https://bit.ly/3nZ5HQi