Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Καθεστώς Α απέκτησε ο θεσμός της Επιτρόπου Διοικήσεως ως Εθνικής Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Reporter)


Καθεστώς Α απέκτησε ο θεσμός της Επιτρόπου Διοικήσεως ως Εθνικής Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


19 Οκτωβρίου 2022
Reporter


Καθεστώς Α απέκτησε ο θεσμός της Επιτρόπου Διοικήσεως ως Εθνικής Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κύπρου, ανέφερε η Επίτροπος, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο της Επιτρόπου, «η αρμόδια διεθνής Υποεπιτροπή Διαπίστευσης (Subcommittee of Accreditation – SCA), η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, προχώρησε στην επαναξιολόγηση/ επαναδιαπίστευση του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Εθνικής Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδίδοντάς του καθεστώς (status) Α, για πρώτη φορά, ήτοι, σε πλήρη συνάφεια με τις Αρχές των Παρισίων, ενώ σε προηγούμενη αξιολόγηση το 2015 είχε δοθεί το status B.»

Ο Δημήτρης Δημητρίου, Βουλευτής ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, ανέφερε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως ενημέρωσε τους βουλευτές για την ενδιάμεση εξαμηνιαία έκθεση που έχει ετοιμάσει για το 2022. Στο πλαίσιο της συνεδρίας, συμπλήρωσε, εξετάστηκαν τα τρέχοντα ζητήματα, οι αποφάσεις της Επιτρόπου και ο βαθμός εναρμόνισης ή υιοθέτησης των εκθέσεων τόσο από τη Δημόσια Υπηρεσία όσο και από άλλους φορείς. 

«Είναι με χαρά που ακούσαμε πως η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αναβάθμισε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κύπρου στο Status A», είπε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που αναβαθμιζόμαστε στον ύψιστο βαθμό, κάτι που είναι «αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς των νομοθετημάτων που περάσαμε προσφάτως, αλλά και των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο». Είναι σημαντικό στον τομέα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχουμε αυτή την ευαισθησία ως κράτος και αυτά τα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση για το νομοσχέδιο "Ο περί ελέγχου της ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (τροποποιητικός) νόμος του 2022, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι σήμερα έγινε η διαβούλευση επί των τροπολογιών στο νομοσχέδιο. «Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της τοποθέτησης στην Επιτροπή και το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο του για την Ολομέλεια. Σίγουρα αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα», πρόσθεσε.

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανεξάρτητος Βουλευτής, είπε ότι η Κύπρος μετά από αξιολόγηση του θεσμού της Επιτρόπου Διοικήσεως έχει πάρει μια μεγάλη αναβάθμιση και αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στην Επίτροπο. «Θεωρώ ότι έγινε καλή δουλειά, γίνεται πάρα πολλή δουλειά και εκτιμώ ότι θα πρέπει κάποτε οι υπηρεσίες, τα τμήματα και τα υπουργεία του κράτους τουλάχιστον στις συστάσεις της Επιτρόπου να προσαρμόζονται ανάλογα», υπέδειξε. 

«Αν το πρόβλημα για εφαρμογή μιας σύστασης αφορά κάποια νομοθεσία, τότε εμείς οι βουλευτές εδώ θα είμαστε, έτοιμοι να προσαρμοστούμε και να τη διορθώσουμε», κατέληξε.