Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Έταξαν οικόπεδα σε πρόσφυγες και τους άφησαν μετέωρους (ο φιλελεύθερος)


Έταξαν οικόπεδα σε πρόσφυγες και τους άφησαν μετέωρους
ο φιλελεύθερος
10 Μαρτίου 2021

Τριάντα οικογένειες προσφύγων κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ το 2012 τους έδωσε βεβαίωση ότι τους παραχωρούσε οικόπεδα (συνολικά 705), μέχρι σήμερα περίπου τα μισά δεν διαχωρίστηκαν ακόμη.

Μάλιστα, όπως, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο εκπρόσωπος τους Γιάννης Πέρος, στους 30 πρόσφυγες προστίθεται και άλλοι επηρεαζόμενοι. Σημειώνεται, πως κάποιοι από τους δικαιούχους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το σχέδιο, επειδή λόγω των περιορισμών και των αποκοπών ένεκα της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Ο κ. Πέρος ανέφερε, πως πολλοί από τους δικαιούχους πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να νοικιάζουν εδώ και χρόνια σπίτι/ διαμέρισμα, αφού η κυβέρνηση δεν τους άφησε άλλη επιλογή.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει διακοπές στις Σεϋχέλλες και εμείς μείναμε στο ενοίκιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέρος. Είπε, επίσης, πως αν τα οικόπεδα διαχωρίζονταν εγκαίρως δεν θα επηρεάζονταν από τους περιορισμούς που επεβλήθησαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Σχολιάζοντας τα νέα χρονοδιαγράμματα που ετέθησαν, ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάστηκαν αφήνοντας τους πρόσφυγες εκτεθειμένους.

Υπέρ της θέσης των προσφύγων τάχθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά και οι βουλευτές Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, Ζαχαρίας Κουλίας, Ρούλα Γεωργιάδου. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, παρέπεμψε τους πρόσφυγες στα Δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται. Βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέδειξαν, πως η Επίτροπος Διοικήσεως με έκθεση της έκρινε παράνομη τη απόφαση της κυβέρνησης να αποκόψει την οικονομική βοήθεια που θα παραχωρείτο στους πρόσφυγες μαζί με το οικόπεδο που θα διαχωριζόταν.

Όπως ανέφερε εκ μέρους της Πολεοδομίας η Κατερίνα Αντωνίου, από τα 705 οικόπεδα βρίσκονται υπό διαχωρισμό 364, ενώ τα υπόλοιπα διαχωρίστηκαν. Αρκετά δεν διαθέτουν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα κάτι το οποίο θα καταστεί δυνατό μέχρι το καλοκαίρι. Σημειώνεται, πως το σχέδιο αυτοστέγασης προσφύγων (μέσω του διαχωρισμού οικοπέδων και παροχής οικονομικής βοήθειας) καταργήθηκε το 2013. Το 2015 ενεργοποιήθηκε ξανά αλλά χωρίς οικονομική βοήθεια.