Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Εκστρατεία για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕΕκστρατεία για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕΕπ’ ευκαιρία της 70ης επετειακής χρονιάς από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοίμασε σχετική Τοποθέτηση και διοργάνωσε σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της εκστρατείας με θέμα «Η Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 70 χρόνια μετά», έλαβε χώρα την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:00 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών (Γωνία Μιχαήλ Καραολή και Γρηγόρη Αυξεντίου).Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως «70 χρόνια μετά, η Διακήρυξη εξακολουθεί να αποτελεί μια κοινή κληρονομιά, το κοινό ιδανικό όλων των εθνών, τα οποία υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, σε όλους τους λαούς και τα έθνη, αλλά και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά».

Όπως δε πρόσθεσε η Επίτροπος, «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση. Είναι θέμα στάσης ζωής και συμπεριφοράς. Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων είναι εφικτή όταν ο σεβασμός του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, γίνει κτήμα και τρόπος ζωής του καθενός. Όταν ο κάθε άνθρωπος συνειδητοποιήσει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους και τον καθένα μας ξεχωριστά επηρεάζοντας το κάθε επίπεδο της ζωής μας».

(ολόκληρη η ομιλία της Επιτρόπου ΕΔΩ)Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος του Αρείου Πάγου και ο κ. Νίκος Χρ. Χαραλάμπους, ο οποίος διετέλεσε ο πρώτος Επίτροπος Διοικήσεως.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Katja Saha Savarimuthu, αντιπρόσωπος Υπάτου Αρμοστή Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, Νομικός και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό που ετοιμάστηκε στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση μεταφραζόταν ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα.
Με το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου:
  • στις 5 Δεκεμβρίου 2018, στο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία (15:30 – 19:00),
  • στις 7 Δεκεμβρίου 2018, στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό (15:30 – 19:00),
  • στις 8 Δεκεμβρίου 2018, στην Πλατεία Ερμού στη Λάρνακα (10:30 – 13:00),
  • στις 14 Δεκεμβρίου 2018, στο Kings Avenue Mall στην Πάφο (15:30 – 19:00),
  • στις 15 Δεκεμβρίου 2018, στην Πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία (10:30 – 13:00) και
  • στις 21 Δεκεμβρίου 2018, στην Παραμυθούπολη στη Λευκωσία (15:30 – 19:00).Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, το οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης προβαλλόταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου μας, καθώς και απ’ όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και το ΡΙΚ.


Δελτίο Τύπου
Τοποθέτηση Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πρόσκληση
Πρόγραμμα Εναρκτήριας Εκδήλωσης
Ομιλία Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων