Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

28 παράπονα για παρενόχληση στον εργασιακό χώρο στο Γραφείο της Επ.Διοικήσεως (Sigmalive - Video)


28 παράπονα για παρενόχληση στον εργασιακό χώρο στο Γραφείο της Επ.Διοικήσεως

Sigmalive
11 Φεβρουαρίου 2021


Περισσότερα από 28 παράπονα για παρενόχληση στον εργασιακό χώρο έλαβε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Λοττίδου, τα τελευταία δύο χρόνια.


Μιλώντας στην εκπομπή, Μεσημέρι και Κάτι, η κα Λοττίδου ξεκαθάρισε πως τα παράπονα που έφτασαν στο γραφείο της ήταν περισσότερα από 28. «28 είναι ο αριθμός που θεωρήσαμε πως υπάρχει μεγαλύτερο έδαφος για διερεύνηση γιατί υπάρχουν και παράπονα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι δεν είναι βάσιμα και διαπιστώνονται αντιφάσεις», είπε.

Πρόσθεσε πως, για τις 28 βάσιμες περιπτώσεις το Γραφείο προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και εισηγήσεις προς τους προϊσταμένους των Τμημάτων , ώστε να λάβουν τα μέτρα που προβλέπονται από τον Κώδικα Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον χώρο εργασίας που έχει εκδοθεί από το Γραφείο της κας Λοττίδου το 2018.

Όσον αφορά την προστασία των προπονούμενων η κα Λοττίδου σημείωσε πως «τα περισσότερα παράπονα αφορούν παρενόχληση από συναδέλφους και καλείται ο προϊστάμενος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις επιθυμίες του εν δυνάμει θύματος. Όπως για παράδειγμα, να ζητήσουν μετακίνηση, την παρατήρηση, πολλές φορές να ζητήσουν την πειθαρχική δίωξη του εν δυνάμει θύτη και συνήθως, όπως έχουμε δει, ικανοποιούνται με την μετακίνηση από τον εργασιακό χώρο και την παρατήρηση. Έτσι συνήθως εξομαλύνεται η κατάσταση, εάν όχι ο προϊστάμενος υποχρεούνται να αναλάβει πιο δραστικά μέτρα».

«Καλούμε τα θύματα, να μην φοβούνται να προχωρήσουν σε καταγγελία διότι η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως όχι μόνον τον θύτη αλλά και τον προϊστάμενο», είπε τέλος.