Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις - Ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό κακομεταχείρισης πολίτη από την Αστυνομία, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα


Ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό κακομεταχείρισης πολίτη από την Αστυνομία, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα
25/08/2015

Με αφορμή το περιστατικό κακομεταχείρισης πολίτη από την Αστυνομία, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ως Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων και Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Διοικήσεως και ο Προϊστάμενος του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Άριστος Τσιάρτας, πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κ. Ανδρέα Σπυριδάκι.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν το θεσμικό πλαίσιο πρόληψης και καταπολέμησης των βασανιστηρίων και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι αδυναμίες που εντοπίζονται. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου, πρόληψης και καταπολέμησης των βασανιστηρίων και των σχετικών παρεμβάσεων τους.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, η Επίτροπος Διοικήσεως αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Επίτροπος Διοικήσεως, ως Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, σημειώνει τα ακόλουθα:
1. Τα βασανιστήρια αποτελούν την πιο σοβαρή και βάρβαρη μορφή παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσβάλουν τα θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
2. Η κακομεταχείριση προσώπων και τα βασανιστήρια απαγορεύονται κατά απόλυτο, γενικό και ανεξαίρετο τρόπο και η αποδοκιμασία τους ως μεθόδου άσκησης κρατικής εξουσίας είναι απόλυτη, αφού συνιστά αυθαιρεσία που δε συνάδει με το δημοκρατικό χαρακτήρα ενός κράτους.
3. Ο αυστηρός έλεγχος, η αποτελεσματική, γρήγορη και πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών που υποβάλλονται και η αυστηρή τιμωρία των ενόχων αποτελούν βασικούς παράγοντες μείωσης του φαινομένου.
4. Το δε μήνυμα της μηδενικής ανοχής έναντι σε κάθε πράξη κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων θα πρέπει να στέλνεται ηχηρό και ξεκάθαρο.
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word anakoinosi1.doc (Μέγεθος Αρχείου: 30,6Kb)
mp3
25082015.mp3 (Μέγεθος Αρχείου: 664,29Kb)