Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις - Δελτίο Τύπου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά των Βασανιστηρίω


Δελτίο Τύπου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά των Βασανιστηρίω
Η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1987 υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και το 1948 ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.

Τα βασανιστήρια αποτελούν, αναντίλεκτα, την χειρότερη μορφή προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας έχει καταδικάσει όλες τις πρακτικές βασανιστηρίων με την υπογραφή και την κύρωση διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων.

Η απαγόρευση του είναι γενική και ανεξαίρετη αφού η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και τη βασικότερη αρχή του κράτους δικαίου.

Η καθολική όμως απαγόρευση των βασανιστηρίων δεν έχει οδηγήσει, δυστυχώς, στην εξάλειψη τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, τα βασανιστήρια εφαρμόζονται ευρέως σε πολλές χώρες του κόσμου, ανεπτυγμένες και μη, χωρίς να εξαιρείται η χώρα μας.

Η σημερινή ημέρα έρχεται να μας θυμίσει τις πραγματικότητες αυτές και μας καλεί να πάρουμε ξεκάθαρη θέση :

Τα βασανιστήρια δεν έχουν καμία δικαιολογητική βάση, είναι έγκλημα και η εφαρμογή τους θίγει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Μας καλεί, επίσης, να σταθούμε δίπλα σε κάθε θύμα που έχει υποστεί βασανιστήρια και να υπενθυμίσουμε στην Πολιτεία το καθήκον της για πρακτική υλοποίηση του δικαιώματος σε πλήρη αποκατάσταση.

Η αποκατάσταση, όπως και τα βασανιστήρια, δεν αφορά απλά το άτομο.

Αποκατάσταση σημαίνει θεραπεία. Συμβολίζει, όμως, ταυτόχρονα τη λογοδοσία και την ανάληψη ευθύνης απέναντι στα θύματα.

Η αποκατάσταση είναι μια διαδικασία, η οποία δεν αφορά μόνο τα θύματα. Αφορά την κοινωνία. Θεραπεύει τα θύματα και τα προετοιμάζει για να συμμετέχουν εκ νέου στη δημόσια ζωή ως ενεργοί πολίτες, προωθώντας έτσι μια πιο συνεκτική κοινωνία.

Δυστυχώς, σε πολλές χώρες η ατιμωρησία των δραστών σε περιπτώσεις βασανιστηρίων επιτρέπει να συνεχίζουν τις απάνθρωπες πρακτικές τους χωρίς φόβο σύλληψης ή τιμωρίας. Η ατιμωρησία υπονομεύει το κράτος δικαίου και ουσιαστικά αποστερεί από τα θύματα το δικαίωμα σε απονομή δικαιοσύνης.

Για αυτό το λόγο το μήνυμα της μηδενικής ανοχής έναντι σε κάθε πράξη κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων θα πρέπει να σταλεί ηχηρό και ξεκάθαρο. Ο αυστηρός έλεγχος, η αποτελεσματική, γρήγορη και πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών που υποβάλλονται και η αυστηρή τιμωρία των ενοχών αποτελούν βασικούς παράγοντες μείωσης του φαινομένου.

Τα βασανιστήρια συμβαίνουν συνήθως σε χώρους αθέατους και σε καταστάσεις ευαλωτότητας όπως κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της κράτησης και των ανακρίσεων από αστυνομικές και άλλες αρχές.

Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Ανεξάρτητη Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, εργάζεται συστηματικά για τον εντοπισμό των συνθηκών που ευνοούν την κακομεταχείριση και για την εξάλειψη κάθε παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της διενέργειας επισκέψεων σε χώρους εγκλεισμού και υποβολής πρακτικών εισηγήσεων προς την κατεύθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λογοδοσίας όσων τα παραβιάζουν.

Βασικός και διαχρονικός στόχος είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τον καθένα και σε κάθε περίπτωση.
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word pagkosmia_imera_vasanistirion.doc (Μέγεθος Αρχείου: 34,17Kb)
mp3
26062015.mp3 (Μέγεθος Αρχείου: 1122,35Kb)