Διοργάνωση εκδηλώσεων - Δράση κατά του Ρατσισμού στα σχολεία 2012-2013


Δράση κατά του Ρατσισμού στα σχολεία 2012-2013
Σε συνέχεια προηγούμενης επιτυχημένης δράσης, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, αποφάσισαν από κοινού να διοργανώσουν Σχολικό Διαγωνισμό για τη χρονιά 2012/2013, με θέμα “Μίλα για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία: Η σιωπή δεν είναι λύση”. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε σε μια κοινή προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από θέματα μετανάστευσης και ασύλου, και με ειδικότερο στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση των περιστατικών ξενοφοβίας και ρατσισμού στα σχολεία.

Έχοντας την έγκριση και την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι συνδιοργανωτές κάλεσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης να ετοιμάσουν τη δική τους σχολική εφημερίδα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, μετά από δική τους πρωτογενή έρευνα επί του θέματος.

Στο διαγωνισμό, ο οποίος διήρκησε μέχρι τις 29 Μαρτίου 2013, συμμετείχαν συνολικά 21 σχολεία, 9 Γυμνάσια και 11 Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Κατόπιν αξιολόγησης των συμμετοχών, από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των τριών διοργανωτών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, των μεταναστών και των μαθητών, αποφασίστηκαν οι νικητές του διαγωνισμού.

Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, απονεμήθηκαν συνολικά 6 βραβεία (3 για τα Γυμνάσια και 3 για τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές) και 4 έπαινοι (2 για τα Γυμνάσια και 2 για τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές). Επιπλέον, τα 10 νικητήρια σχολεία έλαβαν τιμητική πλακέτα με την επιγραφή «Σχολείο κατά του ρατσισμού», την οποία θα μπορούσαν να αναρτήσουν στην είσοδο του σχολείου τους. Σε όλα τα σχολεία και σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό δόθηκαν τιμητικά διπλώματα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές και δόθηκε ο λόγος σε μαθητές και μαθήτριες μεταναστευτικής προέλευσης, που συμμετείχαν στη δράση, για να παρουσιάσουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες ένταξης.

Ο διαγωνισμός αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ασχοληθούν οι μαθητές περισσότερο με τα εν λόγω θέματα και μέσα από τις εφημερίδες τους να στείλουν το μήνυμα ότι η αποδυνάμωση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων έναντι των μεταναστών και των προσφύγων και η ένταξη τους στην κυπριακή κοινωνία αποτελούν τις αποτελεσματικότερες ασπίδες έναντι του ρατσισμού. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις σε σχολεία και παρουσιάσεις για τα ζητήματα αυτά από εκπροσώπους των διοργανωτών. Εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως συμμετείχε η Λειτουργός, κ. Θέκλα Δημητριάδου.

Δράση κατά του Ρατσισμού στα σχολεία 2012-2013 Δράση κατά του Ρατσισμού στα σχολεία 2012-2013 Δράση κατά του Ρατσισμού στα σχολεία 2012-2013 Δράση κατά του Ρατσισμού στα σχολεία 2012-2013

Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΕγκύκλιος για σχολικό διαγωνισμό 2012-2013.pdf
Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΕγκύκλιος με αποτελέσματα διαγωνισμού 2012-2013.pdf
Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΧαιρετισμός Επιτρόπου στην απονομή βραβείων 19.6.2013.pdf