Διοργάνωση εκδηλώσεων - 1ο Παγκύπριο Μαθητικό Φόρουμ για τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη


1ο Παγκύπριο Μαθητικό Φόρουμ για τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη
Η Αρχή Κατά των Διακρίσεων και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο και το Γραφείο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τον Δήμο Λευκωσίας και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου διοργάνωσαν το «Πρώτο Παγκύπριο Μαθητικό Φόρουμ για τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη».
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας στις 16 Μαρτίου 2015, από τις 8:30 έως τις 13:00, και εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού και την Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης “No Hate Speech Movement”.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν Κύπριοι και με μεταναστευτική καταγωγή μαθητές Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας, στους οποίους, μέσα από ειδικά εργαστήρια, δόθηκε βήμα έκφρασης και διάλογου, για να μοιραστούν τις κοινές τους εμπειρίες, ανησυχίες και προσδοκίες σε ευρύτερα ζητήματα που τους αφορούν. Στόχος ήταν να φωτιστούν οι δυσκολίες, αλλά και οι καλές πρακτικές, που βιώνουν σε καθημερινό επίπεδο οι μαθητές στο χώρο τόσο του σχολείου όσο και της κοινωνίας ευρύτερα, ώστε να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα σε σχέση με το βαθμό ένταξης, κοινωνικοποίησης και ενεργούς συμμετοχής τους. Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι μαθητές θα αξιοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο από όλους τους συνδιοργανωτές για σχεδιασμό πολιτικών και περαιτέρω δράσεων.

Παράλληλα, οι καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής που συνόδευσαν τους μαθητές στο Φόρουμ ενημερώθηκαν από τον Προϊστάμενο της Αρχής Κατά των Διακρίσεων, κ. Άριστο Τσιάρτα, για τις αρχές που διέπουν τον σεβασμό της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Επίσης, παρουσιάστηκαν από το Γραφείο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας οι βασικές πρόνοιες του «Κώδικα Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού και Οδηγού Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών».


Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word16-03-15 - Χαιρετισμός ΕΔ στο 1ο Μαθητικό Φόρουμ.docx