Υπομνήματα - Υπόμνημα ενημέρωσης για τις καταγγελίες στην Αρχή Ισότητας σε σχέση με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητα στο χώρο εργασίας


Υπόμνημα ενημέρωσης για τις καταγγελίες στην Αρχή Ισότητας σε σχέση με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητα στο χώρο εργασίαςΥπόμνημα για Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Συνεδρία 11ης Οκτωβρίου 2016

Θέμα: «Ενημέρωση για τις καταγγελίες στην Αρχή Ισότητας σε σχέση με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητα στο χώρο εργασίας»

Την περίοδο 2011 – 2016, το 25% των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφορούσαν ισχυριζόμενες διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης, γαλουχίας ή μητρότητας στο τομέα της εργασίας. Το σύνολο των καταγγελιών αυτών, την υπό αναφορά περίοδο, ήταν 130. Το 65% είχε συγκεκριμένο αντικείμενο, τη μεταχείριση εγκύων, γαλουχούσων και νέων μητέρων από τους εργοδότες. Το 20% αφορούσε απολύσεις εγκύων και το 15% συνδεόταν με τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν το τελευταίο χρόνο, προέκυπτε ότι εργαζόμενες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι επαρκώς ενήμερες για τα δικαιώματα τους δυνάμει των περί Προστασίας της Μητρότητας και περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων, πολύ περισσότερο σε σχέση με την προστασία που παρέχει ο περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Εργασία Νόμος, από διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης, γαλουχίας και μητρότητας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργαζόμενης που ενημέρωσε προφορικά τον εργοδότη για την εγκυμοσύνη της, όμως δεν προσκόμισε το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό και εξαιτίας τούτου, όταν απολύθηκε δεν ήταν δυνατό να επωφεληθεί της προστασίας που παρέχει ο σχετικός Νόμος. Ενώ, σε άλλη περίπτωση, ο εργοδότης ανακάλεσε την απόλυση εγκύου εργαζόμενης, καθότι, είχε ήδη ενώπιον του το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό, οπότε δεν υπήρχαν περιθώρια εμμονής στην εκ των πραγμάτων παράνομη απόλυση.

Η ενημέρωση των εργαζόμενων γυναικών για τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, φάνηκε ότι θα πρέπει να είναι διαρκής, γι’ αυτό και η Αρχή Ισότητας αποφάσισε να έχει τη δική της κατά το δυνατό συνεισφορά. Προγραμμάτισε, για την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2016 την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Έγκυος; Λεχώνα; Νέα μητέρα; Γνωρίζεις τα δικαιώματα σου;».

Το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας ήδη υλοποιήθηκε με βάση ένα έντυπο οδηγό με τον πιο πάνω τίτλο, προσιτό και φιλικό στον/ην αναγνώστη/ρια, ο οποίος περιλαμβάνει συνοπτικά τις διατάξεις της νομοθεσίας, τις αρμοδιότητες της Αρχής Ισότητας, τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνει η έγκυος εργαζόμενη για να διασφαλίζει το δικαίωμα της στην εργασία καθ’ όλη την περίοδο προστασίας καθώς και τα δικαιώματα της για άδεια απουσίας από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις χωρίς απώλεια απολαβών, για άδεια μητρότητας, επίδομα μητρότητας, για επιστροφή στην εργασία μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας και για διευκολύνσεις θηλασμού και φροντίδας του παιδιού μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών.

Την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, ο οδηγός αποστάληκε σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα κέντρα υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία, σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε οργανώσεις εργαζόμενων και εργοδοτών, στα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2016, δόθηκε έμφαση στη διάδοση του οδηγού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης όπου υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για το αντικείμενο του και Λειτουργοί του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες αναφέρθηκαν στο σκοπό της εκστρατείας και ανέλυσαν το περιεχόμενο του οδηγού.

Η εκτίμηση της Αρχής Ισότητας είναι ότι η εκστρατεία ήταν χρήσιμη, αφού προσέλκυσε κυρίως το ενδιαφέρον εργαζόμενων γυναικών και συνέβαλε έστω για ορισμένη μικρή περίοδο, ένα σημαντικό θέμα που τις αφορά και συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στο τομέα της εργασίας, να είναι στη τρέχουσα επικαιρότητα.

Πρόσφατα, η Αρχή Ισότητας ολοκλήρωσε τη μελέτη ενός άλλου συναφούς θέματος, της άδειας πατρότητας, η οποία έγινε με αφορμή καταγγελία που υποβλήθηκε από άνδρα εκπαιδευτικό. Η σχετική έκθεση, υποβλήθηκε στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, με τη σύσταση να προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση της άδειας πατρότητας.

Όσον αφορά στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, διαπιστώθηκε, στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελιών που στρέφονται κατά του δημόσιου τομέα, ότι δεν είναι σε ισχύ ικανοποιητικά μέτρα, ωστόσο, η μελέτη αυτού του θέματος από την Αρχή Ισότητας είναι ακόμα σε εξέλιξη.Ελίζα Σαββίδου
Επίτροπος Διοικήσεως και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

10 Οκτωβρίου 2016


mp3 11102016.mp3 (Μέγεθος Αρχείου: 1349,75Kb)
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word
11102016_ipomnima_kataggelies_egkiwn&miterwn.doc (Μέγεθος Αρχείου: 38,25Kb)