Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Back To Top

Συμμετοχή της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Λειτουργού του Γραφείου σε εκδήλωση με θέμα «Own Initiative Event»Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη και η Ανώτερη Λειτουργός του Γραφείου κ. Μαρία Χριστοφόρου, συμμετείχαν σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Ινστιτούτο Ombudsman (International Ombudsman Institute – ΙΟΙ) και η Ombudsman Δημόσιων Υπηρεσιών της Βόρειας Ιρλανδίας (Northern Ireland Public Services Ombudsman), με θέμα «Own Initiative Event».

Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2018, στο Μπέλφαστ, ήταν η διερεύνηση των βέλτιστων πρακτικών κατά την άσκηση των εξουσιών «Αυτεπάγγελτης Έρευνας».

Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΙΟΙ και Ombudsman and Information Commissioner της Ιρλανδίας, κ. Peter Tyndall, παρουσίασε την τρίτη εργασία βέλτιστης πρακτικής του ΙΟΙ αναφορικά με τις Αυτεπάγγελτες Έρευνες. Στην παρουσίασή του, ο κ. Tyndall σημείωσε πως η εξουσία διεξαγωγής αυτεπάγγελτων ερευνών, δηλαδή ερευνών χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων καταγγελιών, δύναται να επιτρέψει σε έναν Ombudsman να ρίξει φως σε θέματα που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα αποτελούσαν αντικείμενο δημόσιου ελέγχου.

Άλλες ενότητες της εκδήλωσης αφορούσαν στον τρόπο επιλογής ενός θέματος για σκοπούς αυτεπάγγελτης διερεύνησης του, τον τρόπο προσέγγισης των εν λόγω θεμάτων στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συζήτηση για την αξία των ερευνών αυτών και στη σημασία της επέμβασης των Ombudsman κυρίως όπου υπάρχει ζήτημα κακοδιοίκησης και/ή μη καλής διοίκησης και όχι μόνο μια πράξη παραβιάζει το Νόμο.

Δείτε περισσότερα εδώ.