Εκστρατείες Ενημέρωσης - Εκστρατεία ενημέρωσης 'Εκλογικό δικαίωμα για όλους - ψηφίζω χωρίς εμπόδια'


Εκστρατεία ενημέρωσης 'Εκλογικό δικαίωμα για όλους - ψηφίζω χωρίς εμπόδια'
Με αφορμή καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Προώθησης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, μετά τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών κατά το τρέχον έτος και ενόψει των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών, αποφασίστηκε η υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Εκλογικό Δικαίωμα για όλους – Ψηφίζω χωρίς εμπόδια». Η εκστρατεία γίνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής για προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Στο άρθρο 29 της Σύμβασης, κατοχυρώνεται με σαφήνεια το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για πλήρη συμμετοχή στον πολιτικό και δημόσιο βίο. Ειδικά, η ανεμπόδιστη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος προϋποθέτει την άρση όλων α) των εμποδίων προσβασιμότητας, στους χώρους όπου γίνονται εκδηλώσεις / δραστηριότητες σχετικές με τις εκλογές, σε όλες τις πληροφορίες και το υλικό που αφορά στις εκλογές (π.χ. έντυπο, οπτικοακουστικό), αλλά και στους χώρους διεξαγωγής των εκλογών και στον εξοπλισμό τους (π.χ. παραβάν, γραφεία εξυπηρέτησης), β) των νομικών και διαδικαστικών εμποδίων που στερούν ή περιορίζουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των ατόμων με αναπηρία (σεβασμός στη βούληση και τις προτιμήσεις τους) ή τη μυστική ψηφοφορία και γ) των εμποδίων που προκύπτουν από τη συμπεριφορά που στιγματίζει τα άτομα με αναπηρία και συνιστά σε βάρος τους διάκριση λόγω αναπηρίας.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση των κρατικών αρχών, οργανωμένων συνόλων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων, καθώς και κάθε άλλου εμπλεκόμενου στην εκλογική διαδικασία φορέα ή προσώπου, για την ανάγκη άρσης των εμποδίων που παρεμβάλλονται στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.

Η εκστρατεία, που ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου 2016, αποτελείται από δύο μέρη:

- Αποστολή έντυπου υλικού στον Έφορο Εκλογών (Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών) και στις Επαρχιακές Διοικήσεις για ενημέρωση όλων των προεδρευόντων των εκλογικών κέντρων, στα πολιτικά κόμματα, στις οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στον Επίτροπο Εθελοντισμού, στην Ένωση Δήμων και στην Ένωση Κοινοτήτων.

- Ενημέρωση του κοινού μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι το έντυπο έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες ή και για εξασφάλιση του εντύπου, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22405549, 22405521, 22405524.

Το έντυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Προώθησης Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία είναι διαθέσιμο εδώ και το δελτίο τύπου ημερ. 8 Νοεμβρίου 2016 εδώ.

Η κα Κατερίνα Χαρίτου, Λειτουργός της Ανεξάρτητης Αρχής Προώθησης Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία, έκανε παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές (Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, Ράδιο Πάφος) μιλώντας για την εκστρατεία και την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για πλήρη συμμετοχή στον πολιτικό βίο. H δημοσιογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου αφιέρωσε '5 λεπτά με την Κατερίνα Χαρίτου', στην εφημερίδα Φιλελεύθερος (15/11/2016) και η εκστρατεία φιλοξενήθηκε επίσης στον Διάλογο στις 17/11/2016 ("Ψηφίζουμε όλοι χωρίς εμπόδια;").


Εκστρατεία ενημέρωσης 'Εκλογικό δικαίωμα για όλους - ψηφίζω χωρίς εμπόδια'

Κατεβάστε το αρχείο τύπου Wordέντυπο word εκλογικό δικαίωμα.doc
Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΕκλογικό Δικαίωμα έντυπο.pdf
Κατεβάστε το αρχείο τύπου mp3Έντυπο εκλογικό δικαίωμα για όλους.mp3
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Wordέντυπο_γραμματοσειρά_18.docx
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Wordέντυπο_γραμματοσειρά_28.docx