Εκστρατείες Ενημέρωσης - Εκστρατεία ενημέρωσης ''Έγκυος; Λεχώνα; Νέα Μητέρα; Γνωρίζεις τα δικαιώματα σου;'


Εκστρατεία ενημέρωσης ''Έγκυος; Λεχώνα; Νέα Μητέρα; Γνωρίζεις τα δικαιώματα σου;'
25% των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή Ισότητας την τελευταία πενταετία σχετίζονταν με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, με ενδεικτικότερες τις καταγγελίες που αφορούσαν την απόλυση εγκύων εργαζομένων, καθώς και καταγγελίες που σχετίζονταν με τις άδειες ασθενείας λόγω εγκυμοσύνης ή το επίδομα μητρότητας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σημαντικός αριθμός γυναικών εργαζομένων που αποτείνονταν στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν επαρκώς ενήμερες για τα δικαιώματα των ιδίων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών.

Γι’ αυτό το σκοπό, η Αρχή Ισότητας αποφάσισε την υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε δύο φάσεις:

- Τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε η ετοιμασία ενός σύντομου και φιλικού για τον/την αναγνώστη/στρια οδηγού με τίτλο «Έγκυος; Λεχώνα; Νέα μητέρα; Γνωρίζεις τα δικαιώματα σου;», στον οποίο παρουσιάζονται οι πρόνοιες της εθνικής νομοθεσίας, στη βάση των οποίων προστατεύονται η έγκυος εργαζόμενη και η μητέρα (φυσική και θετή), καθορίζονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, κατοχυρώνεται η άδεια μητρότητας και οι διευκολύνσεις για τις μητέρες εργαζόμενες για σκοπούς φροντίδας των παιδιών και απαγορεύεται η απόλυση των ιδίων.

Ο οδηγός αποστάληκε σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, κέντρα υγείας και εξωτερικά ιατρεία, καθώς και σε οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

- Ομότιτλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που πραγματοποιείται την περίοδο από 6 Σεπτεμβρίου μέχρι 14 Οκτωβρίου 2016, με σκοπό να ενημερωθούν οι εργαζόμενες για τα δικαιώματα τους, καθώς και οι εργοδότες για τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία.

Το ενημερωτικό έντυπο είναι διαθέσιμο εδώ.

[Σημειώνεται ότι εκ παραδρομής στο έντυπο αναγράφεται ότι το επίδομα μητρότητας είναι ίσο με 75% των ασφαλιστέων μονάδων της ασφαλισμένης μέσα στο σχετικό έτος εισφορών (75% βασικό και 75% συμπληρωματικό). Το επίδομα μητρότητας είναι ίσο με 72% των ασφαλιστέων μονάδων - στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου το ποσοστό εμφανίζεται σωστά.]

Η εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης:

Συμμετοχή λειτουργών στη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ "Μεσημέρι και Κάτι" με τη Γωγώ Αλεξανδρινού, στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 και συζήτηση με τους Παναγιώτη Δημόπουλο και Δήμητρα Μακρυγιάννη στην πρωινή εκπομπή του Alpha Κύπρου 'Κάθε μέρα, άλλη μέρα', στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. Στις 3 Οκτωβρίου 2016, η εκστρατεία προβλήθηκε στο 'Καλή σας Μέρα' και στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Sigma (Τομές στα Γεγονότα). Η εκστρατεία φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του MEGA, με την Πέρσα Σιάσου, 'Ενημέρωση Τώρα' στις 4 Οκτωβρίου 2016. Απασχόλησε επίσης την εκπομπή του Πάρη Ποταμίτη, 'Από μέρα σε μέρα' στο ΡΙΚ, στις 13 Οκτωβρίου 2016, όπου στην παρουσία Λειτουργού της Αρχής Ισότητας, του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ και βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συζητήθηκε το θέμα των δικαιωμάτων των εγκύων και των νέων μητέρων. Τηλεφωνική παρέμβαση Λειτουργού της Αρχής Ισότητας για την εκστρατεία έγινε και στις 14 Οκτωβρίου 2016, στην εκπομπή της Αλεξίας Αναστασίου στο MEGA, 'Όλα για σένα'.

Η εκστρατεία καλύφθηκε ενδελεχώς με δημοσιεύματα/αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο και σε περιοδικές εκδόσεις και φιλοξενήθηκε σε αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές (του Super sport FM, Ράδιο Πάφος, Κανάλι 6, Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, Ράδιο Πολίτης, Ράδιο Άστρα και Ράδιο Λόγος).

Άλλες δράσεις

Με αφορμή την εκστρατεία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτρόπου Διοικήσεως, της Προϊστάμενης της Αρχής Ισότητας και Λειτουργού της Αρχής Ισότητας με τη νέα γενική γραμματεία της ΣΕΚ και το Τμήμα Γυναικών της οργάνωσης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μετά από πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λειτουργός της Αρχής Ισότητας παρευρέθηκε στη συνέδρια στις 11 Οκτωβρίου 2016, στην οποία έγινε «Ενημέρωση για τις καταγγελίες στην Αρχή Ισότητας σε σχέση με διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητα στο χώρο εργασίας». Η Αρχή Ισότητας υπέβαλε σχετικό Υπόμνημα στους βουλευτές και βουλεύτριες μέλη της Επιτροπής.

Στις 13/10/2016, πραγματοποίηθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κοινωνικούς εταίρους, εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων σε σχέση με το θέμα της εκστρατείας και τονίστηκε η ανάγκη για πιο στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων, ειδικά για καταγγελίες που μπορούν να διερευνούνται από την Αρχή Ισότητας. Στη συνάντηση προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό προβάλλοντας την εκστρατεία και παρουσιάζοντας τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordEntypo_doc.doc
Κατεβάστε το αρχείο τύπου WordΔελτίο τύπου - εκστρατεία μητρότητας_εγκυμοσύνης.doc
Κατεβάστε το αρχείο τύπου mp3Έγκυος; Λεχώνα; Νέα μητέρα; Γνωρίζεις τα.mp3