Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις - Συνάντηση στρογγυλής τράπεζας εμπειρογνωμόνων για το ομοφοβικό και τρασνφοβικό αδίκημα μίσους στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης- 1η Φεβρουαρίου 2017


Συνάντηση στρογγυλής τράπεζας εμπειρογνωμόνων για το ομοφοβικό και τρασνφοβικό αδίκημα μίσους στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης- 1η Φεβρουαρίου 2017
Στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα φιλοξενήσει, την 1η Φεβρουαρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», συνάντηση εμπειρογνωμόνων, από χώρες-μέλη του Συμβουλίου, με στόχο τη συζήτηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών αναφορικά με την πρόληψη και τη διαχείριση εγκλημάτων μίσους στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως πρωτοπόρος οργανισμός προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί/ες, Τρανς, Ιντερσεξ) ανθρώπων και έχει υποστηρίξει με την εμπειρογνωμοσύνη του τα κράτη μέλη για την εφαρμογή νομοθεσιών συμβατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην επικείμενη συνάντηση, θα γίνει παρουσίαση του Οδηγού που έχει εκπονήσει το ΣτΕ με θέμα την αντιμετώπιση των ομοφοβικών και τρανσφοβικών αδικημάτων από την αστυνομία. Συγχρόνως, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών μέσα και από τις πρακτικές χωρών που έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τον Οδηγό στις πολιτικές διερεύνησης και δίωξης των αδικημάτων αυτών.

Στην Κύπρο έχει, εδώ και δύο περίπου χρόνια, ποινικοποιηθεί η ομοφοβική και τρανσφοβική δήλωση μίσους. Ωστόσο, το ομοφοβικό και τρανσφοβικό αδίκημα αυτό καθαυτό ούτε αναγνωρίζεται ως τέτοιο ούτε το σχετικό κίνητρο συνιστά παράγοντα επιβαρυντικό της ποινής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να παραγνωρίζονται και να αποσιωπούνται αδικήματα εις βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων τα οποία διστάζουν να αποταθούν στις αρχές φοβούμενα τόσο το χλευασμό και την απαξίωση όσο και περαιτέρω θυματοποίηση.

Δυστυχώς, η ομοφοβική και τρανσφοβική βία είναι παρούσα και ανθεκτική στον τόπο μας. Με βάση στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA-Fundamental Rights Agency), που αφορούν και την Κύπρο, τα οποία καταγράφηκαν και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI- European Committee Against Racism and Intolerance), είναι προφανές ότι οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές στάσεις και συμπεριφορές εκδηλώνονται ενίοτε με βίαιο τρόπο, κάτι που σαφώς προκαλεί ανησυχία και καθιστά το ζήτημα επικίνδυνα επίκαιρο.

Είναι για αυτό που πρέπει να υπερβούμε με αποφασιστικότητα την τάση υποβάθμισης και υποτίμησης τέτοιων περιστατικών καθώς και την ατιμωρησία των δραστών. Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η αντιμετώπιση της βίας εναντίον των ομοφυλόφιλων και τρανς ανθρώπων συνεπάγεται την ταυτόχρονη διαχείριση και καταπολέμηση των γενικευμένων διακρίσεων που διαχρονικά υφίστανται.

Παράλληλα, η αντιμετώπιση αυτής της μορφής βίας παραπέμπει στα ζητήματα αξιόπιστης καταγραφής, αξιολόγησης, χειρισμού και δίωξης τέτοιων περιστατικών καθώς και της αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων. Σε αντίθεση με παγιωμένες πρακτικές, τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά αδιήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται είτε ως αυτοτελή αδικήματα με ομοφοβικά/τρανσφοβικά κίνητρα είτε τα κίνητρα αυτά να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα στον καταλογισμό των ποινών.

Χρειάζεται συνεπώς μια ολιστική προσέγγιση που θα εστιάζει αφενός στην αποτελεσματική διερεύνηση των ομοφοβικών και τρανσφοβικών αδικημάτων μίσους, τη δίωξη και την τιμωρία των δραστών, την καταγραφή των περιστατικών και την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και αφετέρου στηv αξιοπρεπή μεταχείριση, την προστασία και τη στήριξή των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων. Είναι ωστόσο σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το ζήτημα δεν εξαντλείται σε ποινικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, αλλά απαιτούνται συνολικές, πολυεπίπεδες δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και κοινωνικούς χώρους.

Η ομοφοβία κι η τρανσφοβία εκτρέφουν μια σοβαρή μορφή βίας που όμως παραμένει αθέατη και παραγνωρισμένη, με τη σιωπή και την αδράνεια να συμβάλλει καταλυτικά στην αναπαραγωγή και διαιώνιση της. Όσο όμως μια κοινωνία και ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης δεν αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την ομοφοβική και τρανσφοβική βία, οι καταγγελίες θα παρουσιάζονται μειωμένες, το πρόβλημα θα παραμένει αόρατο θα παραγνωρίζεται και θα υποτιμάται ενώ τα θύματα θα παραμένουν απροστάτευτα.
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word Deltio_Typou_Hate_Crime01022017.doc (Μέγεθος Αρχείου: 36,21Kb)