Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις - Δελτίο Τύπου "Εκλογικό Δικαίωμα για όλους - Ψηφίζω χωρίς εμπόδια"


Δελτίο Τύπου "Εκλογικό Δικαίωμα για όλους - Ψηφίζω χωρίς εμπόδια"
Με αφορμή καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Προώθησης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, μετά τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών κατά το τρέχον έτος και ενόψει των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών, αποφασίστηκε η υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Εκλογικό Δικαίωμα για όλους – Ψηφίζω χωρίς εμπόδια». Η εκστρατεία γίνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής για προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Στο άρθρο 29 της Σύμβασης, κατοχυρώνεται με σαφήνεια το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για πλήρη συμμετοχή στον πολιτικό και δημόσιο βίο. Ειδικά, η ανεμπόδιστη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος προϋποθέτει την άρση όλων α) των εμποδίων προσβασιμότητας, στους χώρους όπου γίνονται εκδηλώσεις / δραστηριότητες σχετικές με τις εκλογές, σε όλες τις πληροφορίες και το υλικό που αφορά στις εκλογές (π.χ. έντυπο, οπτικοακουστικό), αλλά και στους χώρους διεξαγωγής των εκλογών και στον εξοπλισμό τους (π.χ. παραβάν, γραφεία εξυπηρέτησης), β) των νομικών και διαδικαστικών εμποδίων που στερούν ή περιορίζουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα των ατόμων με αναπηρία (σεβασμός στη βούληση και τις προτιμήσεις τους) ή τη μυστική ψηφοφορία και γ) των εμποδίων που προκύπτουν από τη συμπεριφορά που στιγματίζει τα άτομα με αναπηρία και συνιστά σε βάρος τους διάκριση λόγω αναπηρίας.
Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση των κρατικών αρχών, οργανωμένων συνόλων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων, καθώς και κάθε άλλου εμπλεκόμενου στην εκλογική διαδικασία φορέα ή προσώπου, για την ανάγκη άρσης των εμποδίων που παρεμβάλλονται στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία.
Η εκστρατεία, που ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 18 Νοεμβρίου 2016, αποτελείται από δύο μέρη:
- Αποστολή έντυπου υλικού σε εμπλεκόμενους φορείς και
- Ενημέρωση του κοινού μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το υλικό της εκστρατείας θα βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, www.ombudsman.gov.cy. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22 405501, 22405549, 22405521.
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word Δελτίο τύπου - εκστρατεία ψηφίζω χωρίς εμπόδια.doc (Μέγεθος Αρχείου: 37,74Kb)
mp3
Έντυπο εκλογικό δικαίωμα για όλους.mp3 (Μέγεθος Αρχείου: 1093,6Kb)