Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις - Ανακοίνωση Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017


Ανακοίνωση Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017Ανακοίνωση
Αρχής Ισότητας του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017

Η συζήτηση γύρω από την ισότητα των φύλων είναι μία ζωντανή διαδικασία που συνεχίζεται σε κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου, ακόμα και σε κοινωνίες όπου υποστηρίζεται ότι το πατριαρχικό πρότυπο, ο σεξισμός και τα στερεότυπα των φύλων έχουν ξεπεραστεί.

Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιούργησαν την προσδοκία ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι ανέφικτη. Ωστόσο διαφάνηκε, ήδη, ότι δεν αρκεί, από μόνη της, η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου και τα μέτρα καταπολέμησής της.

Ειδικά στον τομέα της εργασίας, εξακολουθεί να επιβεβαιώνεται η ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά στην εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, αλλά και την προστασία των εργαζόμενων γυναικών από κάθε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, περιλαμβανομένης της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης, της πολλαπλής και της διαπλεκόμενης διάκρισης ή, ακόμα, της διάκρισης από συσχετισμό.

Παράλληλα, όμως, απαιτείται κατάλληλη θετική δράση για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων, δηλαδή, μέτρα πρόληψης των διακρίσεων και έμπρακτης υποστήριξής της ισότητας, τουλάχιστον για σκοπούς α) ευαισθητοποίησης/ διαφώτισης των εργοδοτών και των εργαζομένων, αντρών και γυναικών, αναφορικά με τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής των φύλων στην επαγγελματική σφαίρα και τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένου από έμφυλα στερεότυπα και β) συμφιλίωσης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο, τόσο των γυναικών όσο και των αντρών, ούτως ώστε η συμμετοχή τους σε αυτούς τους τομείς να είναι πραγματικά ισόρροπη.

Η μη ανοχή στο σεξισμό, την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση ή τις διακρίσεις λόγω φύλου, στον επαγγελματικό διαχωρισμό ή την κατανομή «ρόλων» με βάση το φύλο, καθώς επίσης και η μη ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας, λεκτικής ψυχολογικής ή σωματικής, στην εργασία, θα πρέπει να αποτελεί όχι μόνο θεωρία αλλά και πράξη. Να είναι ατόφια και αδιαπραγμάτευτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί ξανά αφορμή να επιβεβαιώσουμε την ανάγκη να προβούμε σε ενεργότερες δράσεις, συλλογικές και καινοτόμες, οι οποίες προάγουν ολοένα πιο αποδοτικά, όχι μόνο την αρχή της ισότητας των φύλων στην εργασία και την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα, αλλά και στον τομέα της προστασίας των γυναικών από τη φτώχεια και τη βία.
Κατεβάστε το αρχείο τύπου Word anakoinosi.doc (Μέγεθος Αρχείου: 33,66Kb)
mp3
anakoinosi__.mp3 (Μέγεθος Αρχείου: 834,06Kb)